Mit ønske om at dø er rent hypotetisk

Citat
”Hun har vendt den anden kind til for længe.
Nu er det røvens tur.
Så hun vender røven i vejret og næsten i sky. Og slår de igen, vender hun bare den anden røv til: Tak for den gode vilje.
Hun bukker. Røven i vejret. Og går.”
”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk”, s. 26.

Louise Juhl Dalsgaard debuterede i 2011 med tekstsamlingen ”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk”, der består af 25 korte tekststykker varierende i længde fra to linjer til to sider. I en skiftevis fortællende og poetisk prosa kredser teksterne om relationer, observationer og tilstande hos en række mennesker, der ikke introduceres nærmere. Som en art snapshots får vi et indblik i det, der definerer eller mærker et menneske. Flere af de skildrede relationer bærer præg af en kontrakt eller en handel, som når en kvinde pirrer en grim mand seksuelt og nyder sin lede. Generelt virker karaktererne ensomme og udenfor normale fællesskaber, som den råbende kvinde Myrna, ”som alle ved hvem er, men ingen kender” (s. 14) og som naboerne overvejer at klage over til boligforeningen, eller som hende, der sidder alene ved et cafebord og piller i etiketten på sin danskvand, mens hun lytter til andres samtaler. Men der er også en fin samhørighed mellem mennesker, i f.eks. samlingens sidste tekst, hvor et par ”mærker frygten for at miste” (s. 32) og holder i hånd, mens de går tilbage til bilen. Der er tekster i første og tredje person, lige som flere er henvendt til et du.

29024839

Tidsligt er der flere referencer til levn fra Anden Verdenskrig, og i teksten om Myrna er det hendes angst for russerne, der gør hende skør. Andre tekster er uden tidslige kendetegn, men agerer i neutrale rum.

Udover de fremskrevne karakterer kan sproget siges at være en egen karakter, da det hele tiden gør opmærksom på sig selv. Faste vendinger konkretiseres, og abstrakte talemåder bliver til hverdag og kropslige bevægelser: ”Hun vil gerne gå. I stå. I blomst. I hundene” (s. 26). Der er en udforskning af ord med dobbeltbetydning og betydningsglidninger, og Dalsgaard bruger også nye ord, som ”Clioblå”, der er den særlige slags blå tilstand, der opstår i bilen, når et par på tur indforstået bemærker skægge vejskilte.

Med ”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk” har Louise Juhl Dalsgaard lavet et katalog over 25 måder at være i verden og i sproget på.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mit ønske om at dø er rent hypotetisk"