portræt af Louise Juhl Dalsgaard
Foto: Frej Rosenstjerne

Louise Juhl Dalsgaard

cand.mag. Anne Vindum, august, 2023.
Top image group
portræt af Louise Juhl Dalsgaard
Foto: Frej Rosenstjerne

Samlet set rummer Louise Juhl Dalsgaards forfatterskab historier nok til et helt bibliotek. Hun skriver karakterer og scener frem i digte og kortprosa, og selv hendes romaner er fragmentariske med tableauer frem for episk historiefortælling. Sprogligt er der en munter optagethed af faste vendinger, og så udforsker hun, hvordan erindringen arbejder. Om den kan gælde som sandhedsvidne, eller hvordan man egentlig kan stykke fortællingen om et liv sammen. Det er sårbart og ømt, når hun skriver om ensomhed, spiseforstyrrelse og barnløshed, og der er en nostalgi i de tidstypiske nedslag.

62042907

 

 

Blå bog

Født: 1973.

Uddannelse: Bibliotekar, Den Danske Biblioteksskole.

Debut: Mit ønske om at dø er rent hypotetisk. Jorinde og Joringel, 2011. Digte.

Litteraturpriser: Skulderklaplegatet, 2020.

Seneste danske udgivelse: Ting jeg tænker på. Ekbátana, 2022. Romancollage.

 

 

 

 

 

Louise Juhl Dalsgaard svarer på spørgsmål fra Silkeborg Bibliotekernes litteraturformidlere.

10x10 – Louise Juhl Dalsgaard. Silkeborg Bibliotekerne, 2021-02-25.

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Jeg tænker på hierarkier og på, at de findes alle vegne, også når det gælder sorg. Som nu sorgen over en død kanin der er mindre værd end sorgen over en død hund, der igen er mindre værd end sorgen over en mistet slægtning.

Jeg tænker på Poul Thomsens hund, Balder, og på at min morfar flager på halv den dag, den dør.”
”Ting jeg tænker på”, s. 83.

Forfatter Louise Juhl Dalsgaard er født i 1973 og uddannet bibliotekar ved den Danske Biblioteksskole. Hun debuterede i 2011 med digtsamlingen ”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk”, der i 2014 blev fulgt op af dels den poetiske kortfilm ”Om arktiske heste” og punktromanen ”Til sammen”, der i uddrag er udkommet på svensk under titlen ”Att spela squash i ett rum utan väggar” (2015). I 2016 udkom digtsamlingen ”Det skulle have været en hest”, ikke på bogsider, men på ni badges. Herefter fulgte romanerne ”Det dér og dét der” (2017) og ”Alle dage tilbage” (2019), inden hun vendte tilbage til lyrikken med coronadigtsamlingen ”i dag skal vi ikke dø” i 2020. Hendes to udgivelser fra 2022 er væsensforskellige, men har det gentagende princip til fælles: hvor hver fortælling i den illustrerede ”Det ligner tø” begynder med ”Det ligner…”, er sætningen ”Jeg tænker på…” kompositorisk princip i ”Ting jeg tænker på”. Dalsgaard bevæger sig på den måde smidigt rundt i genrelandskabet, men har sin egen umiskendelige tone og sprogbevidsthed hele vejen.

Selv fortæller hun om sin proces: ”Jeg synes nok, at mine tanker og følelser fylder for meget i mit liv. Jeg har stort set altid en indre dialog i gang: Er jeg for meget, for talende, forkert? Det handler grundlæggende om, hvordan mine følelser igen og igen tager røven på mit intellekt. Skriften er så min måde at sige: ’hold nu kæft, Louise’ på. Skriften handler et stykke hen ad vejen om at få ’mig selv’ til at fylde mindre, og skriften til at fylde mere. Lidt modsætningsfyldt kan man sige, at jeg forsøger at lade “et selv” komme til orde frem for “mig selv”. Mine tekster overskriver så at sige “mig selv” og fremskriver i stedet “et selv.” Den transformation er gennemgående for min skrift.” (Anders Møller Gade: At række hænderne ud – interview med Louise Juhl Dalsgaard. Modspor.dk, 2016-02-01).

Dalsgaard har fået tekster trykt i diverse tidsskrifter og bryder med gængse udgivelsesformater, når hun laver film, digte på badges og får tekster trykt på bycykler og muleposer. Endvidere bruger hun Facebook og sin hjemmeside til løbende at publicere nyskrevne tekster. Udover at skrive underviser Dalsgaard i kreativ skrivning og laver arrangementer for Aarhus Litteraturcenter.

Louise Juhl Dalsgaard er bosat i Skanderborg med sin hund Mumrik og sin mand Michael.

Mit ønske om at dø er rent hypotetisk

”Hun har vendt den anden kind til for længe.
Nu er det røvens tur.
Så hun vender røven i vejret og næsten i sky. Og slår de igen, vender hun bare den anden røv til: Tak for den gode vilje.
Hun bukker. Røven i vejret. Og går.”
”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk”, s. 26.

Louise Juhl Dalsgaard debuterede i 2011 med tekstsamlingen ”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk”, der består af 25 korte tekststykker varierende i længde fra to linjer til to sider. I en skiftevis fortællende og poetisk prosa kredser teksterne om relationer, observationer og tilstande hos en række mennesker, der ikke introduceres nærmere. Som en art snapshots får vi et indblik i det, der definerer eller mærker et menneske. Flere af de skildrede relationer bærer præg af en kontrakt eller en handel, som når en kvinde pirrer en grim mand seksuelt og nyder sin lede. Generelt virker karaktererne ensomme og udenfor normale fællesskaber, som den råbende kvinde Myrna, ”som alle ved hvem er, men ingen kender” (s. 14) og som naboerne overvejer at klage over til boligforeningen, eller som hende, der sidder alene ved et cafebord og piller i etiketten på sin danskvand, mens hun lytter til andres samtaler. Men der er også en fin samhørighed mellem mennesker, i f.eks. samlingens sidste tekst, hvor et par ”mærker frygten for at miste” (s. 32) og holder i hånd, mens de går tilbage til bilen. Der er tekster i første og tredje person, lige som flere er henvendt til et du.

29024839

Tidsligt er der flere referencer til levn fra Anden Verdenskrig, og i teksten om Myrna er det hendes angst for russerne, der gør hende skør. Andre tekster er uden tidslige kendetegn, men agerer i neutrale rum.

Udover de fremskrevne karakterer kan sproget siges at være en egen karakter, da det hele tiden gør opmærksom på sig selv. Faste vendinger konkretiseres, og abstrakte talemåder bliver til hverdag og kropslige bevægelser: ”Hun vil gerne gå. I stå. I blomst. I hundene” (s. 26). Der er en udforskning af ord med dobbeltbetydning og betydningsglidninger, og Dalsgaard bruger også nye ord, som ”Clioblå”, der er den særlige slags blå tilstand, der opstår i bilen, når et par på tur indforstået bemærker skægge vejskilte.

Med ”Mit ønske om at dø er rent hypotetisk” har Louise Juhl Dalsgaard lavet et katalog over 25 måder at være i verden og i sproget på.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mit ønske om at dø er rent hypotetisk"