Daniel Dalgaards roman ”Sfinx” (2021) begynder med, at den aldrende Jan Schnecker sidder faldet sammen i en kørestol på et thailandsk resort. Titlen er både et slags kælenavn for Jan og en reference til græsk mytologis fortælling om sfinksens gåde: ’Hvad er det, der først går på fire ben, dernæst to og til sidst tre ben?’. Svaret er et menneske, der først kravler, dernæst går på to ben og til sidst bruger stok, men i Jan Schneckers tilfælde er han endt lam og stum i en kørestol efter en blodprop.
39356589
Gennem indre dialog hører vi Jans historie om opvæksten i Gudhjem, Bornholm, som uægte søn af en tjenestepige, der knokler for et excentrisk malerægtepar i huset Norresân – som var den virkelige maler Oluf Høsts hjem og atelier. Jan er udstødt, albino og kaldes ’genfærdet’ af sine omgivelser. Da Anden Verdenskrig er ved at nå sin slutning, halter befrielsen af Bornholm efter, og Jan fanges i et nazistisk limbo i Rønne med en retarderet dansk dreng.
Bogens anden hovedperson er den unge, introverte og tårnhøje Thea, og hun har løsrevet sig fra sin forudbestemte akademiske fremtid for at rejse rundt i Asien som backpacker og skabe et dokumentarisk kunstprojekt. Hendes historie er fortalt af en tredjepersonsfortæller med alvidende egenskaber, så vi også kommer ind i følelseslivet hos de mange bifigurer. Undervejs rejser Thea rundt med de rebelske italienske søstre Paula og Gisella, og sammen mødes de på den thailandske ø Koh Phangan på resortet Paradise Beach i dagene, før jordskælvet og tsunamien i Det Indiske Ocean ramte i juledagene 2004. På den måde lurer katastrofen hele tiden i romanen. Det ses også i afskrifter af Theas diktafon, som det thailandske politi har fundet.
Både Jan Schnecker og Theas historie er på sin vis dannelseshistorier, hvor to ensomme mennesker forsøger at skabe sig en identitet, og mens Jan Schneckers del ligner en historisk roman om besættelsestiden, er Theas snarere en samtidshistorie med politiske elementer, der især tematiserer vestens forlorne overlegenhed og turismens udnyttelse af mennesker, og satiriske scener. Fortællingen er opdelt i syv selvstændige kapitler uden kronologisk orden og skrevet i forskellige stilarter.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Sfinx"