Dræb eller dø

Citat
”Dag 5 efter Maliks død kaster de kvinden, som jeg skød, ind til mig. De griner. Deres fødder sparker til hendes ene fod, da den sidder fast i lågen. Jeg presser mig sammen i et hjørne. De låser lågen. Hun er så død, at der ikke er mere at gøre.”

”Dræb eller dø”, s. 96.

I 2014 udkom romanen Dræb eller dø”, som Dorte Lilmose samme år modtog Skriverprisen for.

Vennerne Rajab og Malik flakker om i bushen, efter deres forældre er døde og landsbyen, som de boede i, er brændt ned. En nat bliver de samlet op af soldater fra en lokal milits, og Rajab og Malik følger med i håb om, at soldaterne har mad og vand. De bliver kørt til en lejr, hvor de stuves sammen med en masse andre børn. Da de bliver vækket næste morgen, ser de pigtråden, som holder dem indespærret, og det går op for dem, at de skal bruges som børnesoldater.

Rajab er et naturtalent med en AK-47, en maskingeværtype, som børnene får udleveret i lejren, og hærchefen udser sig ham til at være snigskytte. Malik derimod har ingen særlige evner og sendes hurtigt på mission med en gruppe andre drenge. Inden afgangen fra lejren fyldes de med stoffer, så angsten for at dø dæmpes.

51075013

Malik kommer tilbage. Men han er forandret, og da Rajab endelig får vristet sandheden ud af ham, viser det sig, at Malik har gemt sig under hele slaget. Det går ikke ustraffet hen, og da Malik bliver hentet af en soldat, følger Rajab med. Soldaten begynder at sparke Malik, og da Rajab vil forhindre det og sigter på soldaten med sin AK-47, går alt grueligt galt. Malik og soldaten dør.

Efter Maliks død begynder Rajab at skyde dårligere og dårligere. Hærchefen giver ham en sidste chance for at bevise sit værd. Han skal skyde til måls med bind for øjnene. Da bindet fjernes, ligger der en død kvinde på jorden. Rajab bryder sammen og spærres inde. Mens han er i fængsel, tænker han på Malik, den døde kvinde og hævn. Da han endelig kommer ud, dræber han hærchefen og flygter.

Et gennemgående tema i ”Dræb eller dø” er navne eller mangel på samme. Læseren får aldrig at vide, hvor romanen foregår, lejren er navnløs og når børnene ankommer, får de et nummer i stedet for et navn. Navnene er en rest af identitet og menneskelighed, og så længe Malik og Rajab holder fast i at kalde hinanden ved navn, bevarer de en kerne af sig selv, som hærchefen ikke kan nå.

Tematisk kredser romanen endvidere om ensomhed og overlevelse. De to drenge er dybt traumatiserede og alene i en verden, hvor voksne er farlige, og hvor døden og grusomheden er noget man må vænne sig til for at overleve.