Efterskælv

Citat
”Jeg har altid været et snit på 11,8, en kilometertid på under seks minutter, en ligning, der skulle udregnes. Men selvom resultatet af ligningen bliver større, bliver jeg ikke lykkeligere, og måske… måske kan alting ikke gøres op i en ligning.”
”Efterskælv”, s. 232.

Sofie Riis Endahls ungdomsroman ”Efterskælv” (2019) er fortalt fra tre gymnasiepigers synsvinkel. Viktoriya, Caja og Ellen går på samme gymnasium men lever tre separate liv, selvom de var veninder i folkeskolen. Caja har taget springet op ad den sociale rangstige. Hun er blevet kærester med den populære Emil, har en stor venindegruppe og deler de ting, de laver sammen på sociale medier, hvor hun får masser af likes. Viktoriya er den stræbsomme eliteelev. Hun er del af International Organisation of Talented Youth, sidder i elevrådet, går til spejder og træner intenst på lange cykelture. Ellen er ingen af delene. Hun kæmper med det faglige og hendes eneste veninde, Karoline, har ikke meget tilovers for gymnasiets sociale hierarkier og kampen for at passe ind. Men Ellen vil gerne passe ind, og da hun kysser en af de populære drenge til sin egen nytårsfest, aner hun kortvarigt et håb om, at det er muligt.

46196732

Nytårsfesten bliver omdrejningspunkt for et skred i det sociale hierarki og for et maskefald, hvor de tre piger hver især bliver konfronteret med undertrykte følelser. Caja har i nogen tid forsøgt at undertrykke en interesse for Helena fra klassen, som vist strækker sig ud over venskab. Til nytårsfesten sker der noget mellem dem, som gør det svært for Caja at opretholde den identitet hun har hidtil bygget op omkring sig selv. Viktoriya er blevet droppet af sin kæreste, og pludselig er det ikke helt så let at være den perfekte eliteelev. Hun søger trøst i hash og mister for alvor kontrollen. Ellen føler sig for en gangs skyld set, men den opmærksomhed hun får føles ikke særlig attraktiv.

Romanen springer frem og tilbage i tid mellem timerne op til festen og dagene efter. Pigernes følelser og handlemåder bliver dermed belyst fra flere sider, og det fremhæver romanes tematiske pointe om, hvordan man som ung i særlig grad kæmper med høje forventninger til sig selv, der ikke nødvendigvis er hverken realistiske eller ønskværdige.