Baggrund

Citat
”’At være forelsket er altså et modermærke?’ siger jeg drillende, mens jeg trækker armen til mig. Men min stemme skælver en smule, og det sted, hvor han gned sin tommelfinger, brænder nærmest.
’Det er noget, der ikke kan gå væk, uanset hvor meget man forsøger.’
’Du sammenligner altså kærlighed med … en plet?’”

”Bare en dag”, s. 66-67.

Den amerikanske young adult forfatter Gayle Forman er født i Los Angeles i 1970. Efter high school fortsatte hun ikke som de fleste amerikanske teenagere direkte på universitetet, men besluttede sig i stedet for at rejse. Først tog hun et år på udveksling i England, og derefter rejste hun gennem tre år rundt i verden, imens hun arbejdede, hvor hun kunne. Som 21-årig begyndte hun at læse medicin, men fandt hurtigt ud af, at det ikke passede til hende, og hun endte ved et tilfælde med at læse journalistik i stedet.

I flere år arbejdede hun på det amerikanske teen-magasin Seventeen Magazine. Her skrev hun seriøse artikler om unge, sociale problemer og retfærdighed, og hendes arbejde bragte hende rundt i hele verden. Hendes mange rejser – både som teenager og journalist – hjælper hende stadig, når hun skriver. ”Jeg tror [mine rejseoplevelser] mere end noget andet har lært mig i det mindste at prøve at sætte mig i andres sted. Det er god træning til at skrive fiktion”. (Aofie Kelly: ‘It felt like I'd never be able to write again’ – New York Times bestselling author Gayle Forman. Independent.ie, 2018-07-30. Egen oversættelse).

Selv om hun har skrevet hele sit liv, var det først som 34-årig, at hun begyndte at skrive romaner. Det var en langsom proces for hende at turde tage springet fra journalist til forfatter, men da hun i 2007 udgav sin første young adult-roman ”Sisters in Sanity” (2007, ikke udkommet i Danmark), faldt det hele på plads: ”Efter at have skrevet den, var det, som om en stor elpære tændte. Cirklen var sluttet, for jeg skrev til teenagere igen. Det føltes som at komme hjem”. (Sue Corbett: Q&A with Gayle Forman. Publishers Weekly, 2009-30-04. Egen oversættelse). Hendes helt store gennembrud kom med ”If I Stay” fra 2009 (”Hvis jeg bliver”, 2009), som i 2014 blev filmatiseret med Chloë Grace Moretz i hovedrollen som Mia.

I dag bor Gayle Forman i Brooklyn, New York City, sammen med sin mand og to døtre, hvoraf den yngste er adopteret fra Etiopien.