gayle forman
Foto: Mathieu Bourgois / Ritzau

Gayle Forman

cand.mag. Christine Fangel Juhl, Bureauet, november 2018.
Top image group
gayle forman
Foto: Mathieu Bourgois / Ritzau

Indledning

Gayle Forman begyndte sin karriere som journalist på et ungdomsmagasin, og selv som forfatter kan hun ikke lade være med at skrive om og til unge mennesker. Det er i ungdomsårene, livet har mest fylde, og hvor de store følelser har lov at rase, og hver gang hun begynder på en ny historie, flytter teenagerne automatisk ind på siderne. Her vrimler det med drenge og piger i krise, inkompetente forældre og de store valg, der skal træffes, når man langsomt nærmer sig noget, der minder om voksen.

62169494

Blå bog

Født: 5. juni 1970 i Los Angeles, USA.

Uddannelse: Journalist.

Debut: You Can’t Get There From Here – A Year on the Fringes of a Shrinking World. Rodale Books, 2006.

Litteraturpriser: British Fantasy Award, 2010. The ALA/YALSA Quick Pick for Reluctant Young Adult Readers, 2010.

Seneste udgivelse: Frankie & Buy. Carlsen, 2022. (Frankie & Buy, 2021). Oversat af Charlotte Glahn.

Inspiration: Elizabeth Wein, Margaret Atwood, Anne Tyler, Philip Roth, David Mitchell.

 

 

Gayle Forman fortæller om ”Hvis jeg bliver” i forbindelse med filmatiseringen af bogen.

Artikel type
boern

Baggrund

”’At være forelsket er altså et modermærke?’ siger jeg drillende, mens jeg trækker armen til mig. Men min stemme skælver en smule, og det sted, hvor han gned sin tommelfinger, brænder nærmest.
’Det er noget, der ikke kan gå væk, uanset hvor meget man forsøger.’
’Du sammenligner altså kærlighed med … en plet?’”

”Bare en dag”, s. 66-67.

Den amerikanske young adult forfatter Gayle Forman er født i Los Angeles i 1970. Efter high school fortsatte hun ikke som de fleste amerikanske teenagere direkte på universitetet, men besluttede sig i stedet for at rejse. Først tog hun et år på udveksling i England, og derefter rejste hun gennem tre år rundt i verden, imens hun arbejdede, hvor hun kunne. Som 21-årig begyndte hun at læse medicin, men fandt hurtigt ud af, at det ikke passede til hende, og hun endte ved et tilfælde med at læse journalistik i stedet.

I flere år arbejdede hun på det amerikanske teen-magasin Seventeen Magazine. Her skrev hun seriøse artikler om unge, sociale problemer og retfærdighed, og hendes arbejde bragte hende rundt i hele verden. Hendes mange rejser – både som teenager og journalist – hjælper hende stadig, når hun skriver. ”Jeg tror [mine rejseoplevelser] mere end noget andet har lært mig i det mindste at prøve at sætte mig i andres sted. Det er god træning til at skrive fiktion”. (Aofie Kelly: ‘It felt like I'd never be able to write again’ – New York Times bestselling author Gayle Forman. Independent.ie, 2018-07-30. Egen oversættelse).

Selv om hun har skrevet hele sit liv, var det først som 34-årig, at hun begyndte at skrive romaner. Det var en langsom proces for hende at turde tage springet fra journalist til forfatter, men da hun i 2007 udgav sin første young adult-roman ”Sisters in Sanity” (2007, ikke udkommet i Danmark), faldt det hele på plads: ”Efter at have skrevet den, var det, som om en stor elpære tændte. Cirklen var sluttet, for jeg skrev til teenagere igen. Det føltes som at komme hjem”. (Sue Corbett: Q&A with Gayle Forman. Publishers Weekly, 2009-30-04. Egen oversættelse). Hendes helt store gennembrud kom med ”If I Stay” fra 2009 (”Hvis jeg bliver”, 2009), som i 2014 blev filmatiseret med Chloë Grace Moretz i hovedrollen som Mia.

I dag bor Gayle Forman i Brooklyn, New York City, sammen med sin mand og to døtre, hvoraf den yngste er adopteret fra Etiopien.

Hvis jeg bliver

”’I tror måske, at det er lægerne og sygeplejerskerne eller alt det her, der kører denne forestilling,’ siger hun og peger på alle apparaterne langs væggen. ’Nænæ,’ siger hun bestemt og ryster på hovedet. ’Hun styrer det hele. Måske ser hun lige tiden lidt an. Så I skal bare snakke med hende. Sige til hende, at hun skal give sig god tid, men at hun skal komme tilbage. Sig til hende, at I venter på hende.’”

”Hvis jeg bliver”, s. 63.

Kl. 8.17 en frostklar vintermorgen kører en pickup-truck ind i den bil, hvor Mia sidder med hele sin familie. Fortumlet kravler hun op af grøften, hun er landet i, men det er ikke kun hendes krop, der er blevet slynget ud af bilen – hendes sjæl er også blevet slynget ud af kroppen. Gennem det næste døgn svæver Mia ved siden af sin hårdt kvæstede krop, der bliver bragt på hospitalet. Ret hurtigt går det op for hende, at hendes forældre er døde, og at hendes lillebror Teddy også er kommet slemt til skade. Selv kæmper hendes egen krop – som hun ikke kan gøre andet end at betragte – for at overleve.

”If I Stay” fra 2009 (”Hvis jeg bliver”, 2009) er Mias historie. Hendes liv er meget normalt indtil ulykken, selv om hun som 17-årig er nået til et punkt, hvor hun skal begynde at tage nogle store valg. Er hun klar til at flytte til New York for at gå på den prestigefyldte musikskole Juilliard College tusindvis af kilometer væk fra sin familie, veninden Kim og mest af alt Adam, hendes kæreste? Ulykken tvinger hende dog til at tage et endnu vigtigere valg, nemlig om hun er klar til at blive i livet og leve videre på helt andre vilkår, end dem hun har kendt til.

27957889

Hvert kapitel indledes med et klokkeslæt fra det døgn, bogen strækker sig over. Vi oplever det hele fra Mias synspunkt, også de mange flashbacks, der som et sidespor fortæller om Mias liv inden ulykken. At Mia kan svæve rundt som et usynligt spøgelse, giver fortællingen et overnaturligt touch, uden at det går ud over den realistiske fortælling om, hvordan det er at være teenager.  

Musik fylder meget i romanen, da Mia spiller cello. Selv om det er hendes store passion, føler hun sig også ensom i musikken, for Adam spiller nemlig i emo-core-bandet Shooting Star, og hendes forældre er gamle punkere. Musikken bliver et symbol på, hvor forskellig Mia føler sig i forhold til sin familie og kæreste, selv om musik i virkeligheden også er det, der binder dem alle sammen.

I 2011 udkom efterfølgeren ”Where She Went” (”Da hun forsvandt”, 2015), som er fortalt fra Adams synsvinkel, og i 2014 blev romanen filmatiseret.

 

Bare en dag og Bare et år

”Men den dag, sammen med Willem, hvor jeg var Lulu, fik mig til at tænke på, at jeg hele mit liv har boet i små, firkantede rum uden vinduer og døre. Og jeg havde det fint. Jeg var tilmed lykkelig. Men så kom der nogen og viste mig, at der var en dør i rummet. Som jeg aldrig havde set før. Han åbnede døren for mig. Holdt mig i hånden, mens jeg gik igennem den. Og i en eneste perfekt dag var jeg på den anden side.”

”Bare en dag”, s. 167.

På en grupperejse rundt i Europa støder den pligtopfyldende og generte Allyson fra USA ind i den flotte, men rodløse Willem fra Holland. Grebet af en pludselig eventyrlyst bryder Allyson alle sin overbeskyttende mors regler og tager med Willem til Paris for én enkelt dag. Og det er denne både fantastiske og frygtelige dag og tiden efter, som Gayle Formans romaner ”Just One Day” (”Bare en dag”, 2016) og ”Just One Year” (”Bare et år”, 2016) – begge fra 2013 – handler om.

”Bare en dag” følger Allysons parisereventyr – fra det første møde med Willem i London til hvordan hun sammen med ham forvandler sig til den modige og (næsten) helt afslappede Lulu. Det er en fantastisk dag for Allyson, men heller ikke problemfri. Især ikke da hun hjemme igen skal begynde på universitetet, for det viser sig at være svært at begynde på nye eventyr, når man sidder fast i fortiden.

52359759

I ”Bare et år” får vi lov at se hele forløbet fra Willems perspektiv. Her lærer vi – endelig! – den mystiske hollænder bedre at kende. Pludselig forstår man hans rodløshed, hvad han ville med Allyson, og hvem alle de andre piger er. For selv om der er andre, kan han ikke glemme Allyson, eller Lulu som han kender hende. Det næste år efter dagen i Paris følger man ham på hans søgen jorden rundt efter hende. Hvorfor Willem ikke har været hjemme i Holland i to år, bliver også forklaret, og det viser sig, at de to ikke er så forskellige endda.

Shakespeare er det, der i både konkret og overført betydning fører Allyson og Willem sammen. Hvis ikke Willem havde rejst rundt med en teatergruppe, havde de to aldrig mødt hinanden, og det er gennem Shakespeares skuespil, Allyson får mod til at finde sig selv. At blive sin egen og træde ud af sine forældres skygge er helt centrale temaer i bøgerne. Både Allyson og Willem er enebørn, men hvor Allyson skal bryde fri af sin mors jerngreb, driver Willem hvileløst rundt uden nogen som helst støtte fra sin fraværende mor. Fælles for dem er ensomheden, som de tackler forskelligt: hun ved at lukke sig inde, og han ved at fylde hullet ud med en ny pige i hvert land.

Jeg er faret vild

”’Du skal ikke undskylde. Jeg er glad for, at du faldt ned oven på mig.’
’Hvordan kan du være det?’ spurgte hun.
Fordi man ikke kan falde ned på noget, der ikke eksisterer, tænker han. Han er muligvis en bonderøv, men han har ikke været uden for verden så længe, at han ikke er klar over, at det er noget underligt noget at sige. Så han siger det ikke.”

”Jeg er faret vild”, s. 119.

Inden Gayle Forman skrev ”I Have Lost My Way” fra 2018 (”Jeg er faret vild”, 2018) var hun i krise, fordi hun pludselig ikke kunne skrive: ”Jeg blev ved med at tænke, ’Jeg plejede at kunne gøre det her, og nu kan jeg ikke. Jeg er faret vild.’ Og efter det havde stået på et par måneder, hørte jeg en anden stemme sige, at hun var faret vild. Det var Freya”. (Aofie Kelly: ‘It felt like I'd never be able to write again’ – New York Times Bestselling Author Gayle Forman. Independent.ie, 2018-07-30. Egen oversættelse).

Freya er en af romanens tre hovedpersoner. Ligesom de to andre – Harun og Nathaniel – har hun mistet noget vigtigt og retningen i livet. Freyas far og den smukke sangstemme, der er godt på vej til at gøre hende berømt, er forsvundet. Haruns kæreste James er gået fra ham, og Nathaniel har simpelthen mistet alt – inklusiv sit ene øje. Alle tre driver de rundt i New York, indtil de ved et bizart tilfælde bogstavelig talt vælter ind i hinanden. Sammen hjælper de hinanden gennem dagen, og på trods af deres forskelligheder finder de et stærkt fællesskab sammen. Og en vej videre.

54204256

Synsvinklen skifter mellem Freya, Harun og Nathaniel, og sammen med de mange flashbacks, der fortæller, hvordan de hver især har mistet, får man et grundigt indblik i hver deres virkelighed. Ensomhed er bogens altoverskyggende tema.

Selv om Freya på overfladen er en selvsikker popstjerne og influencer, bliver det klart, at hun inderst inde er panisk angst for at hendes følgere på Instagram vil flygte – præcis som hendes far forlod hende. Muslimske Harun bærer alene rundt på den tunge hemmelighed om sin seksualitet og frygter for at springe ud for sin familie. Det ødelægger hans forhold til James, så han står endnu mere alene tilbage. Og Nathaniel, der har levet alene i en skov med sin ustabile far i årevis, er efter farens død overladt til sig selv. I hvert fald indtil han møder Freya og Harun.

Romanen viser, at selv om man ikke engang er fyldt 20 år, kan man sagtens stå midt i en livskrise – og komme igennem den.

Genrer og tematikker

Ud af de i alt 12 bøger, Gayle Forman indtil videre har udgivet, er ti af dem ungdomsbøger inden for genren young adult. Selv om young adult er henvendt til unge læsere, ofte teenagere, er der også mange voksne, der læser med. Ofte handler bøgerne om at finde sin egen stemme, om kærlighed, tab og seksualitet og om at komme gennem mørke tider og ud i lyset på den anden side.

Gayle Forman understreger, at det egentlig ikke har været et bevidst valg at skrive bøger til unge mennesker: ”Men af en eller anden grund er de mennesker, der kommer til mig – de karakterer, der hvisker mig i øret og hjælper mig fortælle de her historier – yngre. Jeg tror, der er fordi livet bare føles mere ægte og fyldigt, og der står mere på spil, når man er 18 eller 21 end i min kedelige, gamle alder”. (NN: About Books & Writing. Gayleforman.com. Egen oversættelse).

Temaerne i Formans romaner er ofte ret tunge. I ”Hvis jeg bliver” skal Mia vælge mellem liv og død. ”Bare en dag” og ”Bare et år” handler om at finde sin egen identitet, samtidig med at det også er fortællinger om den store kærlighed og alt det besvær, der følger med at forelske sig. I ”I Was Here” (”Jeg levede”, 2015) begår Codys bedste veninde selvmord, og hun finder langsomt ud af, at der er en hel masse i Megs liv, som Cody slet ikke kendte til. Og i Formans seneste roman ”Jeg er faret vild” har bogens tre hovedpersoner alle mistet noget essentielt og skal finde tilbage på sporet.

Det er altså heftige emner, der er på spil, og indimellem bliver young adult-litteratur også kritiseret for at være for voldsomt i dets temaer. Men den kritik preller af på Gayle Forman: ”Litteratur svømmer i de mørkere vande af den menneskelige tilstand. Konflikter og spørgsmål om liv og død, frihed og undertrykkelse – det er bøgers opgave at undersøge disse temaer – ligesom det også er teenageres opgave.” (Gayle Forman: Teens Crave Young Adult Books on Really Dark Topics (and That’s OK). Time Magazine, 2015-02-06. Egen oversættelse).

Beslægtede forfatterskaber

Gayle Formans young adult-romaner fortjener at blive sammenlignet med John Greens forfatterskab. Han har haft stor succes med bøger som ”En flænge i himlen” (2012, filmatiseret i 2014) og ”Paper Towns” (2014, filmatiseret 2015), og han formår ligesom Forman at blande fortællinger om kærlighed og venskab med tungere temaer som sygdom, død og svigt.

Alice Sebolds ”Her fra min himmel” (2010) og ”Hvis jeg bliver” behandler de samme emner om liv, død og dét midt i mellem. Fælles for de to er, at de har teenagepiger i hovedrollen, som betragter livet på jorden fra ”et andet sted”: Mia fra ”Hvis jeg bliver” svæver uden for sin kvæstede krop, mens Susie i ”Her fra min himmel” er blevet dræbt og kommet i himlen, hvorfra hun kan betragte sin familie på jorden kæmpe med tabet og deres søgen efter Susies morder. Sebolds roman blev ligesom ”Hvis jeg bliver” filmatiseret i 2009 med titlen ”The Lovely Bones”.

En tredje amerikansk forfatter, man kan nævne i forbindelse med Gayle Forman, er Stephen Chbosky og hans roman ”Fordelene ved at være en bænkevarmer”, der handler om den ensomme Charlie på 15, der bliver venner med nogle ældre elever. De tager ham med ind i en helt anden teenageverden, end den han kender, med fester, kærester og tætte venskaber. Men udover de traditionelle teenagetemaer handler bogen også om savn, sorg og misbrug.  

Liv og Alexander fra Tine Brylds trilogi (”Pigeliv”,1982, ”Befri dit liv”, 1983 og ”Liv og Alexander”, 1984) er på mange måder en dansk udgave af Allyson og Willem fra ”Bare en dag” og ”Bare et år”. Selv om Brylds bøger er fra 1980’erne, er fortællingen om den pæne provinspige, der møder den vilde punker fra København, stadig relevant i dag. Både fordi det er umuligt ikke at forelske sig en lille smule i Alexander, og fordi bøgerne på en virkelig fin og tidløs måde tematiserer det at blive og være teenager, den første forelskelse og problematiske forældre.

Af andre danske YA-forfatterskaber kan man nævne Sarah Engell (”21 måder at dø”, ”Valget”), Ronnie Andersen (”Komatøs”, ”Autopilot”) og Caroline Ørsum (”Kære dumme døde Vik”).

Bibliografi

Young adult-romaner

Forman, Gayle: Sisters in Sanity. HarperTeen, 2007.
Forman, Gayle: Hvis jeg bliver. Borgen, 2009. (If I Stay, 2009). Oversat af Vibeke Sandberg.
Forman, Gayle: Jeg levede. Gyldendal, 2015. (I Was Here, 2015). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle: Da hun forsvandt. Gyldendal, 2015. (Where She Went, 2011). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle: Bare en dag. Gyldendal, 2016. (Just One Day, 2013). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle: Bare en nat. Gyldendal, 2016. (Just One Night, 2014). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle: Bare et år. Gyldendal, 2016. (Just One Year, 2013). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle: Jeg er faret vild. Gyldendal, 2018. (I Have Lost My Way, 2018). Oversat af Charlotte A.E. Glahn.
Forman, Gayle:
Vi er uundgåelige. Carlsen, 2021. (We are inevitable, 2021). Oversat af Charlotte Glahn.
Forman, Gayle:
Frankie & Buy. Carlsen, 2022. (Frankie & Buy, 2021). Oversat af Charlotte Glahn.

Roman

Forman, Gayle: Leave me. Algonquin Books, 2016.

Rejsebog

Forman, Gayle: You Can’t Get There From Here – A Year on the Fringes of a Shrinking World. Rodale Books, 2006.

Livstilsbog

Forman, Gayle: Pour Your Heart Out. Penguin Young Readers Group, 2018.

Om forfatterskabet

Web

På Gayle Formans hjemmeside kan man finde information om alle hendes bøger og Q&A’s med forfatteren. Hjemmesiden er på engelsk.

Sociale medier

Musik

På Spotify har Gayle Forman delt en spilleliste med musik, som passer til bogen ”Hvis jeg bliver”. Der er flere stykker med cellisten Yo-Yo Ma, men også masser af punk og indierock. Gennem musikken får man en endnu større forståelse for splittelsen mellem klassiske Mia og hendes rockede forældre og kæreste.

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Publishers Weekly, 2009-30-04.
Forman, Gayle: Teens Crave Young Adult Books on Really Dark Topics (and That’s OK)
Time Magazine, 2015-02-06.
Gayleforman.com