gayle forman
Foto: Mathieu Bourgois / Ritzau

Gayle Forman

cand.mag. Christine Fangel Juhl, Bureauet, november 2018.
Top image group
gayle forman
Foto: Mathieu Bourgois / Ritzau

Gayle Forman begyndte sin karriere som journalist på et ungdomsmagasin, og selv som forfatter kan hun ikke lade være med at skrive om og til unge mennesker. Det er i ungdomsårene, livet har mest fylde, og hvor de store følelser har lov at rase, og hver gang hun begynder på en ny historie, flytter teenagerne automatisk ind på siderne. Her vrimler det med drenge og piger i krise, inkompetente forældre og de store valg, der skal træffes, når man langsomt nærmer sig noget, der minder om voksen.

62169494

Blå bog

Født: 5. juni 1970 i Los Angeles, USA.

Uddannelse: Journalist.

Debut: You Can’t Get There From Here – A Year on the Fringes of a Shrinking World. Rodale Books, 2006.

Litteraturpriser: British Fantasy Award, 2010. The ALA/YALSA Quick Pick for Reluctant Young Adult Readers, 2010.

Seneste udgivelse: Frankie & Bug. Carlsen, 2022. (Frankie & Bug, 2021). Oversat af Charlotte Glahn.

Inspiration: Elizabeth Wein, Margaret Atwood, Anne Tyler, Philip Roth, David Mitchell.

 

 

Gayle Forman fortæller om ”Hvis jeg bliver” i forbindelse med filmatiseringen af bogen.

Artikel type
boern

Baggrund

”’At være forelsket er altså et modermærke?’ siger jeg drillende, mens jeg trækker armen til mig. Men min stemme skælver en smule, og det sted, hvor han gned sin tommelfinger, brænder nærmest.
’Det er noget, der ikke kan gå væk, uanset hvor meget man forsøger.’
’Du sammenligner altså kærlighed med … en plet?’”

”Bare en dag”, s. 66-67.

Den amerikanske young adult forfatter Gayle Forman er født i Los Angeles i 1970. Efter high school fortsatte hun ikke som de fleste amerikanske teenagere direkte på universitetet, men besluttede sig i stedet for at rejse. Først tog hun et år på udveksling i England, og derefter rejste hun gennem tre år rundt i verden, imens hun arbejdede, hvor hun kunne. Som 21-årig begyndte hun at læse medicin, men fandt hurtigt ud af, at det ikke passede til hende, og hun endte ved et tilfælde med at læse journalistik i stedet.

I flere år arbejdede hun på det amerikanske teen-magasin Seventeen Magazine. Her skrev hun seriøse artikler om unge, sociale problemer og retfærdighed, og hendes arbejde bragte hende rundt i hele verden. Hendes mange rejser – både som teenager og journalist – hjælper hende stadig, når hun skriver. ”Jeg tror [mine rejseoplevelser] mere end noget andet har lært mig i det mindste at prøve at sætte mig i andres sted. Det er god træning til at skrive fiktion”. (Aofie Kelly: ‘It felt like I'd never be able to write again’ – New York Times bestselling author Gayle Forman. Independent.ie, 2018-07-30. Egen oversættelse).

Selv om hun har skrevet hele sit liv, var det først som 34-årig, at hun begyndte at skrive romaner. Det var en langsom proces for hende at turde tage springet fra journalist til forfatter, men da hun i 2007 udgav sin første young adult-roman ”Sisters in Sanity” (2007, ikke udkommet i Danmark), faldt det hele på plads: ”Efter at have skrevet den, var det, som om en stor elpære tændte. Cirklen var sluttet, for jeg skrev til teenagere igen. Det føltes som at komme hjem”. (Sue Corbett: Q&A with Gayle Forman. Publishers Weekly, 2009-30-04. Egen oversættelse). Hendes helt store gennembrud kom med ”If I Stay” fra 2009 (”Hvis jeg bliver”, 2009), som i 2014 blev filmatiseret med Chloë Grace Moretz i hovedrollen som Mia.

I dag bor Gayle Forman i Brooklyn, New York City, sammen med sin mand og to døtre, hvoraf den yngste er adopteret fra Etiopien.

Hvis jeg bliver

”’I tror måske, at det er lægerne og sygeplejerskerne eller alt det her, der kører denne forestilling,’ siger hun og peger på alle apparaterne langs væggen. ’Nænæ,’ siger hun bestemt og ryster på hovedet. ’Hun styrer det hele. Måske ser hun lige tiden lidt an. Så I skal bare snakke med hende. Sige til hende, at hun skal give sig god tid, men at hun skal komme tilbage. Sig til hende, at I venter på hende.’”

”Hvis jeg bliver”, s. 63.

Kl. 8.17 en frostklar vintermorgen kører en pickup-truck ind i den bil, hvor Mia sidder med hele sin familie. Fortumlet kravler hun op af grøften, hun er landet i, men det er ikke kun hendes krop, der er blevet slynget ud af bilen – hendes sjæl er også blevet slynget ud af kroppen. Gennem det næste døgn svæver Mia ved siden af sin hårdt kvæstede krop, der bliver bragt på hospitalet. Ret hurtigt går det op for hende, at hendes forældre er døde, og at hendes lillebror Teddy også er kommet slemt til skade. Selv kæmper hendes egen krop – som hun ikke kan gøre andet end at betragte – for at overleve.

”If I Stay” fra 2009 (”Hvis jeg bliver”, 2009) er Mias historie. Hendes liv er meget normalt indtil ulykken, selv om hun som 17-årig er nået til et punkt, hvor hun skal begynde at tage nogle store valg. Er hun klar til at flytte til New York for at gå på den prestigefyldte musikskole Juilliard College tusindvis af kilometer væk fra sin familie, veninden Kim og mest af alt Adam, hendes kæreste? Ulykken tvinger hende dog til at tage et endnu vigtigere valg, nemlig om hun er klar til at blive i livet og leve videre på helt andre vilkår, end dem hun har kendt til.

27957889

Hvert kapitel indledes med et klokkeslæt fra det døgn, bogen strækker sig over. Vi oplever det hele fra Mias synspunkt, også de mange flashbacks, der som et sidespor fortæller om Mias liv inden ulykken. At Mia kan svæve rundt som et usynligt spøgelse, giver fortællingen et overnaturligt touch, uden at det går ud over den realistiske fortælling om, hvordan det er at være teenager.  

Musik fylder meget i romanen, da Mia spiller cello. Selv om det er hendes store passion, føler hun sig også ensom i musikken, for Adam spiller nemlig i emo-core-bandet Shooting Star, og hendes forældre er gamle punkere. Musikken bliver et symbol på, hvor forskellig Mia føler sig i forhold til sin familie og kæreste, selv om musik i virkeligheden også er det, der binder dem alle sammen.

I 2011 udkom efterfølgeren ”Where She Went” (”Da hun forsvandt”, 2015), som er fortalt fra Adams synsvinkel, og i 2014 blev romanen filmatiseret.