døden

Døden i litteraturen

"At være eller ikke at være, - det er spørgsmålet", siger Hamlet i en af verdenshistoriens mest kendte replikker. Fra de gamle myter til moderne romaner har forfattere brugt døden som et spejl, der reflekterer menneskets frygt, håb og længsel efter mening.

Astrid Ehrencron-Kidde

Astrid Margrethe Ehrencron-Kidde var en eventyrfortæller og romanforfatter med en melankolsk grundtone.

Vilma Sandnes Johansson

Med sin autofiktive debutroman ”Tænk ikke på mig” (2022) tager Vilma Sandnes Johansson livtag med sejlivede tabuer som sygdom, død og sorg. Romanens fortæller er Vilma, hvis mor bliver diagnosticeret med uhelbredelig kræft, da Vilma er 13 år.

Valérie Perrin

Valérie Perrin er en forfatter, som tør give sig i kast med storladne, episke fortællinger om de svære spørgsmål i livet. I ”Vand til blomster” udforskes spørgsmålet om, hvordan man lever videre, når man har mistet det mest dyrebare.

Edith Södergran

Med sit kendskab til tysk ekspressionisme, russisk modernisme og fransk surrealisme skabte den finlandssvenske digter Edith Södergran sin egen skødesløse, selvsikre og smukke poesi, der indledte den modernistiske skrivestil i Skandinavien.

Søren R. Fauth

Lyriker og litteraturprofessor Søren R. Fauth har langt om længe nået et bredere publikum med en nominering til Læsernes Bogpris 2021 for skilsmissedigtet ”Moloch”.

Tove Meyer

Tove Meyer er en markant, men ofte overset, skikkelse i moderne dansk lyrik.

Rolf Sparre Johansson

Med sine digte om bleskift, barselskærmydsler og frustrationen over ikke at kunne få sit spædbarn til at sove har Rolf Sparre Johansson markeret sig som en ung, dansk forfatter, der skildrer forældrerollen fra et mandligt perspektiv.

Tom Malmquist

Efter to digtsamlinger bragede svenske Tom Malmquist gennem den litterære lydmur med sin romandebut ”I hvert øjeblik er vi stadig i live”, hvori han skånselsløst beretter om sit livs tragedie: Hans højgravide kæreste blev indlagt og døde, og han blev alene med deres for tidligt