Baggrund

Citat
”Jeget er ingenting andet end dette, eller det såkaldte ”jeg”: levn fra de mennesker, vi gnubber os op ad. Jeg elskede Johannas ord og gestus og lod dem – bevidst eller ubevidst – blive en del af mig. Det er vel det, der er kernen i vores relationer, og det er vel derfor, de, i en vis forstand, aldrig slutter helt.”
”Detaljerne”, s. 32.

Ia Genberg er født i 1967 og uddannet journalist og sygeplejerske. Efter at have arbejdet som journalist i mange år, fik Ia Genberg lyst til at forlade virkeligheden til fordel for fiktionen, og hun debuterede skønlitterært i 2012 med romanen ”Söta fredag”. I 2013 udgav hun romanen ”Sent farväl”, der handler om tid, der er gået og gamle venskaber, mens novellesamlingen ”Klen tröst – & fyra andra berättelser om pengar” fra 2018 undersøger menneskers og penges værdi.

Da Ia Genberg på et tidspunkt lå febersyg med corona i sin lejlighed i Stockholm, trak hun ved en indskydelse en roman ud af bogreolen. Dedikationen i den fik hende til at mindes, første gang hun læste bogen, den gang også med feber: ”Det var ikke en kognitiv måde at mindes på. Det var, som om jeg blev overvældet af mindet og blev sænket ned og tilbage i den tid og med de mennesker, der var der. Det var ikke et minde, jeg havde fortrængt eller noget i den stil, det var bare et minde, jeg oplevede på en ny måde.” (Juliane Sigurdsson: Årets bog i Sverige handler ikke om noget. Alligevel elsker læserne den. Kristeligt Dagblad, 2023-02-23). Den stærke oplevelse af erindringen satte hende i gang med at skrive det, der skulle blive romanen ”Detaljerne”, der udkom i 2022 til en storslået modtagelse og som modtog den prestigetunge svenske litteraturpris Augustpriset i 2022.

Egentlig var hun i gang med et andet bogprojekt, men det blev lagt på hylden til fordel for denne sansenære og detaljerige bog om relationer. Efter at have skrevet bøger med mere klassisk handling og plot var det nyt for forfatteren at overgive sig til en bog uden fremdrift, men i stedet holdt sammen af en særlig tone: ”Da jeg satte mig ned og skrev om den oplevelse med mindet, var det en bestemt tone eller en slags følelse, jeg ville have ned på papiret. Det handlede ikke om, at jeg ville skrive om noget bestemt,” fortæller forfatteren i et interview til Kristeligt Dagblad (Juliane Sigurdsson: Årets bog i Sverige handler ikke om noget. Alligevel elsker læserne den. Kristeligt Dagblad, 2023-02-23). Netop tonen er gennemgående i romanen, som Ia Genberg gennemskrev utallige gange: Hver morgen begyndte hun forfra på en tekst og skrev og slettede, til romanen fandt sin endelige, yderst spændstige form på 156 sider.

Ia Genberg bor i Stockholm med sin familie.