Vild iris

Citat
”Vi vidste blot at det ikke var menneskets natur kun at elske det der elsker igen.”
”Vild iris”, s. 19.

”Wild iris” fra 1992 (”Vild iris”, 2022) betragtes som et af Louise Glücks hovedværker. Digtsamlingen består af en række digte, opkaldt efter planter og blomster, startende med digtet ’Vild iris’: ”Lad mig tale ud: det du kalder døden/ husker jeg”, står der blandt andet i digtet. Her etablerer forfatteren et ’du’ og et ’jeg’, der fungerer som en fortløbende, filosofisk samtale gennem hele digtsamlingen. Uden at det dog præciseres, hvem disse er. Det er gennemgående for digtene, at forfatteren bruger naturbilleder og symboler til at undersøge komplekse følelser og erfaringer som sorg og tab og menneskelig eksistens.

62313528

Digtene, der er relativt korte og skrevet i et ligefremt sprog, spejler ligeledes livets – og årets – cyklus, hvilket reflekteres i de skiftende stemninger fra forår til efterår. Fra digtene ”Forårssne” og ”Vintergækker” til ”April” mod ”Midsommer”, ”Høst” og ”Gylden lilje” fornemmes et gradvist stemningsskift fra håb og glæde til håbløshed og tristesse. ”Vintergækker” omhandler det nye liv på vej og lyset, der vender tilbage: ”Jeg regnede ikke med/ at vågne igen, igen at mærke/ min krop i stand til at svare/ i fugtig jord, at kunne huske/ så længe efter hvordan man åbner sig igen/ i det tidligste forårs/ kolde lys –” (s. 27). Hvorimod ”Gylden lilje”, et af digtsamlingens sidste digte, reflekterer dødens komme og årets afslutning: ”Da jeg mærker/ at jeg er døende nu og ved/ jeg ikke skal tale igen, ikke vil/ overleve jorden, blive kaldt/ ud af den igen, endnu/ ikke en blomst, blot en rygrad med rå jord” (s. 143).

Louise Glück bruger naturen som linse til at undersøge den menneskelige natur, livets foranderlighed og dualiteten mellem håb og melankoli: ”er du som hvidtjørnen/ altid den samme på samme sted/ eller er du mere som en fingerbøl, omskiftelig, springer først ud/ som et lyserødt skud på skråningen bag tusindfrydene/ og næste år lilla i rosenhaven?” (s. 39). Ligeledes er forholdet mellem mennesket og naturen et gennemgående tema i samlingen, der på filosofisk og eftertænksom vis undersøger, hvad det vil sige at være menneske.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Vild iris"