Baggrund

Citat
”Der er en rød kløft imellem os. Hver linje i hans krop skærer rifter i øjet. Han spreder lårene et hårstrå, men når han trækker vejret ind igen, trækker han ikke lårene med sig, de bliver der – en anelse mere spredte. Paradiset siger: Kom og sæt dig i mit skød. Jeg lader øjet røre det hele.”
”Adam i Paradis”, s. 226.

Baggrund

Rakel Haslund-Gjerrild blev født 1. september 1988 i Roskilde som ældste barn af Henriette og Bjørn Haslund-Gjerrild, og hun fik siden tre yngre søskende. Gennem syv generationer har hendes familie været baptister, og hendes farmor og farfar var missionærer i Rwanda og Burundi, hvor Rakel Haslund-Gjerrilds far blev født. ”Den familiebaggrund har formodentlig givet mig en følsomhed og sympati for eksistenser, der lever på kant med det normale,” siger hun selv (Anna Møller: Interview med forfatteren, 2020-04-30). Familien flyttede til Nexø på Bornholm, da hun var syv år, og her voksede Rakel Haslund-Gjerrild op ved havet, et par huse fra Martin Andersen Nexøs (1869-1954) barndomshjem.

Gennem sin opvækst tog hun ofte på gåture alene, allerhelst til Paradis- og Helvedesbakkerne, hvor steder som Ravnedal, Gamleborg, Troldstuerne og Heksens Dør emmede af bornholmske myter med trolde og magi. Efter studentereksamen fra Rønne Gymnasium flyttede hun som 20-årig to år til byen Kunming i den sydvestlige kinesiske provins Yunnan, hvor hun blev optaget af muligheden for at lære et sprog, hvis grammatiske grundstruktur var anderledes end de germanske og latinske sprog. Da hun vendte hjem til Danmark, var det også med en krise i bagagen, og for at holde sin mentale balance i vater, begyndte hun at skrive. Samtidig begyndte hun på Københavns Universitet.

Selvom hun havde haft et stærkt ønske om at blive forfatter, siden hun var 11-12 gammel, blev de første noveller, ’Hjemvendelse’, ’Vinterligger’ og ’Da jeg begyndte at vinterbade’, først til, da hun var i starten af tyverne. ”Da jeg kom hjem fra Kina, var jeg i tvivl om stort set alt. Det var gået op for mig, at alle de store ord som 'frihed', 'valg' og 'tro' i høj grad var sproglige fænomener, der skabte den virkelighed, de beskrev.” (Anna Møller: Interview med forfatteren, 2020-04-30). I 2015 debuterede hun med novellen ’Vinterligger’ i onlinemagasinet Slagtryk og var i samme år elev på skriveskolen Gladiatorskolen, og i 2016 blev de tre første noveller udgivet i samlingen ”Øer”, der blev indstillet til Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. I 2020 udgav hun den anmelderroste roman ”Alle himlens fugle”, som hun modtog Michael Strunge-prisen 2020 for, og i 2021 udkom ”Adam i Paradis”..

Sideløbende med forfatterskabet har Rakel Haslund-Gjerrild taget to bachelorgrader i henholdsvis Kinastudier og Litteraturvidenskab, samt en kandidatgrad i Kinastudier, fra Københavns Universitet og desuden været medforfatter på opdateringen af rejseguiden ”Turen går til Kina”. Hun har også oversat kortromanen ”Aldrende skyer i drift” af den kinesiske forfatter Can Xue sammen med oversætter Sidse Laugesen.