Det ender med os

Citat
”Hans hånd trykker mig stadig ned mod madrassen, og han ligger stadig ovenpå mig. Han prøver ikke længere at tvinge sig ind på mig. ’Lily jeg elsker dig, og jeg er så ked af det.’ Hans ord er fulde af panik. Han kysser mig, og hans læber er blide mod min kind og mund.”
”Det ender med os”, s. 292.

I 2016 udgav Colleen Hoover romancen ”It Ends With Us” (”Det ender med os”, 2019). Heri møder vi Lily, der falder for den flotte neurokirurg Ryle, men noget er næsten for godt til at være sandt. Til at begynde med er Ryle imod faste forhold, men han giver hurtigt efter, og de flytter sammen i Ryles smukke lejlighed. Men der er noget, som indimellem skurrer. Ryle har en mørk side og et voldsomt temperament, som giver skår i glæden: ”Skænderiet fortsatte med at eskalere, og vi blev begge to vredere og vredere for hvert øjeblik. Jeg blev bange og spurgte mig selv, om det havde været den rigtige beslutning at blive. At stole på, at vi kunne arbejde med hans vredesproblemer sammen.” (s. 271).

53199682

Da Lilys ungdomskæreste Atlas dukker op, trues alt, hvad Ryle og Lily har bygget op sammen. Med Atlas er alting noget andet. De mødte hinanden som unge i en periode, hvor alting var svært, og Lily lod Atlas bo hemmeligt hos hende, da han ikke havde andre steder at være. Venskab udviklede sig til kærlighed, indtil han en dag flyttede – og ikke lod høre fra sig før nu, hvor de mødes tilfældigt på en restaurant.

”Det ender med os” er en episk fortælling, hvor der opstår en udvikling på både det handlingsmæssige og psykologiske plan. Hovedkarakteren Lily bliver romanen igennem udsat for en række prøvelser i sit kærlighedsforhold med Ryle, der bringer hende fra én erkendelse til en anden. Kærlighedens kompleksitet får luft under vingerne, når Colleen Hoover lader sine tre hovedkarakterer vælte hovedkulds rundt mellem hinanden og barndommens indflydelse på nutidens følelsesmæssige kontrol. Eller mangel på samme.

Tematisk er ”Det ender med os” en sand kærlighedsroman, der handler om det store grundtema: Indimellem er den, der elsker os også den, der gør os allermest ondt. Romanen går også et spadestik dybere og giver et indblik i, hvor svært det er at komme ud af et forhold med både psykisk og fysisk vold, og hvor meget selvbedrag, fortvivlelse og skam, der er forbundet med at være i sådan en relation.

Hoovers roman har gennemgående temaer og handlingsspor, der ofte folder sig ud mellem nutid, tilbageblik og erindringer. Fortælleren er alvidende, og blikket skifter undervejs, så du som læser får den samme historie set med flere karakterers øjne.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Det ender med os"