Aktuelt værk: Mærket

Citat
”Mærkningen har kastet lys over sider af Olafur, hun ikke kan se igennem fingre med, ligegyldigt hvor meget hun forsøger. Overstregningstuschen har fremhævet dem som nøglesætninger i en bog på flere hundrede sider: hans magelighed og selvretfærdighed, hans intolerance overfor menneskets ufuldkommenhed, ikke kun hvad angår amoral og adfærdsmønstre, men også de mest uskyldige petitesser: tics, lyde og dårlige vaner. Mærkningspligten er hans måde at håndtere sin egen intolerance på.”
”Mærket”, s. 254.

Fríða Ísbergs debutroman ”Merking” fra 2021 (”Mærket”, 2023) foregår i Reykjavik, hvor en såkaldt empatitest er ved at blive udrullet over hele landet. Der gives intet årstal, men samfundet, der beskrives, minder om samtidens, men hvor A.I., overvågning, sikkerhed og tests er eskaleret i ekstrem grad.

Romanen foregår i ugerne op til en folkeafstemning om, hvorvidt det skal være lovpligtigt at tage empatitesten. Når man har bestået testen, kan man lade sig ’mærke’, mens personer, der enten ikke har taget testen eller er dumpet, er umærkede.

Romanens helt centrale temaer er polarisering og angst. Ved at zoome ind på fire forskellige karakterer undersøger romanen, hvad der sker i et samfund, der sætter empati som højeste målestok. Undervejs belyses temaer som: Hvad er et samfund? Og hvad skal der til for at være et fuldgyldigt medlem af samfundet?

136075888

Nogle af fortalerne for mærkningen mener, at man netop beviser, at man er værdig til samfundet, når man har bestået testen. Men så enkelt er det selvfølgelig ikke, når romanen dykker ned i konkrete menneskeskæbner. For eksempel har folkeskolelæreren Vetur svært ved at udvise empati, fordi hun er så følelsesmæssigt stresset efter at være blevet overfaldet af sin ekskæreste. Og Eyja, der er en haj til sit job i et investeringsfirma, bliver fyret efter at have dumpet testen, og bliver mere udgrænset og grænseoverskridende i sin adfærd. Og måske mangler hun netop empati, fordi hun har et vanskeligt forhold til sin familie, og er det i øvrigt ikke netop hendes mangel på empati, der gør hende til en ørn i forhandlinger?

Romanen sætter ligeledes fokus på relationer. Både arbejdsrelationer og de nære; vores ophav, parforhold og venskaber. For eksempel igennem psykologen Olafur, der er en af de største fortalere for mærkningen. Han er intelligent og opmærksom og en dygtig psykolog, men formår ikke at være nærværende i sit ægteskab, som derfor er ved at kuldsejle.

Den polyfoniske roman er skrevet med en alvidende fortællerstemme, som skildrer de enkelte karakterer med stor indlevelse. Ikke mindst i romanens mange dialoger får læseren et godt indblik i personerne – deres samfundsklasse, hvordan de har det, etc.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mærket"