Baggrund

Citat
”Da Sylvester er gået hjem, bliver jeg i hytten. Natten falder på. Jeg er helt ved siden af mig selv. Aldrig har det udtryk givet mere mening. Hvis min krop synger på sidste vers, er det godt, jeg nåede ud i tide. For jeg vil alligevel ikke være et træ! Jeg vil løbe og hoppe og jeg vil kunne bøje alle mine led. Hvis lågen ikke var sprunget op, var jeg måske allerede nu blevet en del af skoven.”
”Baglænsk”, uden sidetal.

Anna Jacobina Jacobsen er født i 1971 og har siden 2007 arbejdet som selvstændig illustrator, særligt af billed- og børnebøger. Hun har også udgivet flere bøger, som hun selv har både skrevet og tegnet.

Anna Jacobina Jacobsen begyndte at studere på Danmarks Designskole i København i 2000 og blev i 2007 færdiguddannet fra skolens linje for visuel kommunikation. Inden da havde hun desuden haft studieophold i udlandet på både New York Studio School i USA og på kunstakademiet Ar.Co i Portugals hovedstad Lissabon.
Debuten som børnebogsforfatter kom i 2010 med letlæsningsbogen ”Lola og Leo”, og siden har Anna Jacobina Jacobsen været en flittig illustrator af bøger for forfattere som Tina Sakura Bestle, Mette Vedsø, Hella Joof og Tomas Lagermand Lundme. Hun har også lavet animeret intrografik til DR-krimidokumentaren ”Danske mord” fra 2009 og udviklet digitale iPad-fortællinger med forfatterne Liv Mørk (pseudonym for Merete Pryds Helle) og Svend Åge Madsen.

På sin hjemmeside skriver Anna Jacobina Jacobsen, at hendes arbejde nogle gange føles som ”at være en gud ... i mini-version,” når mænd med store næser, små hænder og røde kinder flyder ud af hendes blyant, mens en kat med krone på hovedet spadserer forbi ham. ”De fandtes ikke for et øjeblik siden,” skriver hun ”men nu er de her – og fortæller historien om deres spritnye todimensionale liv. Det er en slags magi.” (Anna Jacobina Jacobsen: Introduktion/Introduction. Jacobina.dk, 2020).

I 2018 debuterede Anna Jacobina Jacobsen som selvstændig forfatter og illustrator med den ordløse fortælling ”Ø”. Originaltegningerne til bogen blev udstillet på den store europæiske illustrationsbiennale Bibiana i den slovakiske hovedstad Bratislava i 2017 – og i 2019 modtog hun Kulturministeriets Illustratorpris for bogen. I motiveringsteksten skrev indstillingsudvalget bl.a. om ”Ø”, at den er ”et imponerende gennemarbejdet værk fra de detaljerede skraveringer til den stilsikre variation i perspektiv og beskæring.” (Kulturministeriet: Motiveringstekst til Kulturministeriets Illustratorpris 2019. Kum.dk, 2019-03-21).
Anna Jacobina Jacobsen bor og arbejder i København, hvor hun er en del af arbejdsfællesskabet Sumo Illustration med kollegerne Stine Illum og Lea Hebsgaard Andersen, der begge er illustratorer.