Ø

Anna Jacobina Jacobsens første bog som både forfatter og illustrator er sjovt nok en ordløs bog. Men den store billedbog ”Ø” fra 2018 er alligevel fuld af både handling og fortælling. Bogen følger en pige, der bor alene i et hus højt oppe i træerne på en lille rund ø, der har en lille rund sø i midten. Men en dag, da hun åbner en dåse sardiner, finder pigen en lillebitte havfrue blandt fiskene. Pigen stirrer med øjne, der er ligeså dybe som søen på øen, og i havfruen finder hun en ven.

54005490

Sammen udforsker de øen og møder blomster og sommerfugle, og de bader i det badekar, der står på taget af pigens hus. De første sider i fortællingen er blyantsgrå, men fortællingen får røde, grønne og blå farver i takt med at pigen og havfruen – der ligner hinanden som spejlbilleder – bevæger sig ud i verden. Men farverne forsvinder med ét, da den lille havfrue ulykkeligvis bliver skyllet ud i badekarrets afløb og ender i søens vand. Pigen spejder efter sin forsvundne ven, og alting virker helt tomt og forladt. Men pludselig kigger et ansigt op under vandspejlet, og pigen og havfruen ser igen hinanden i øjnene. På bogens sidste billede er de to venner væk, og pigens tøj ligger ved søens bred.
Både den første og den sidste tegning viser den lille, runde ø, og bogens titel – bogstavet Ø – rummer på mange måder bogens temaer i ét enkelt tegn. Bogstavet er ligeså rundt som øen og søen, og rundkredsbevægelsen bruger Anna Jacobina Jacobsen til at fortælle en poetisk og eventyragtig historie om livets gang og overgange. Og om de forvandlinger man kan mærke i sig selv, når man bliver voksen, får et barn, en ven, en søster – eller måske når man mister nogen, man holder af.
Anna Jacobina Jacobsens gnidrede tegninger giver bogen en rytme, lidt ligesom et åndedræt, når de zoomer ind på detaljer i en række små billeder – for så at folde sig ud og puste sig op på et helt opslag, hvor de snørklede tegninger for alvor får lov til at brede sig. Der er slet ingen ord i bogen, så det er i tegningernes stemningsfulde kredsløb, man skal finde handlingen.