Elfriede Jelineks ”Schatten (Eurydike sagt)” (”Skygger (Eurydike siger)”, 2018) udkom på tysk i 2013. Teksten er skrevet som en dramatisk monolog til Operahuset i Essen og blev opført første gang i 2014. Det er sagnfiguren Eurydike som taler, og det er hendes tankeverden, der udfolder sig i teksten. På den måde har Jelinek genskrevet Orfeusmyten fra Eurydikes perspektiv. I den klassiske myte om Orfeus og Eurydike drager Orfeus til dødsriget for at hente sin elskede Eurydike tilbage, men i Jelineks version vil Eurydike ikke genforenes. Hun foretrækker at blive i dødsriget og trives med sin skyggetilværelse ud fra en tankegang om, at den der slet ikke elsker, heller ikke behøver at stille sig selv til rådighed.
Orfeusmyten er blevet læst som en kærlighedsbekræftende historie, og det er en noget mere sortsynet kærlighedsforståelse, Eurydike udtrykker i sin monolog.
54829558
Den betingelsesløse kærlighed er afskrevet, og i stedet beskrives kærlighed som en økonomi, hvor guld veksles til blikke, og som er tilsmudset af drifter og besiddertrang. Mekanismerne, der driver os til at købe og eje, er en anden tematik som værket undersøger.
Eurydike står i skyggen af sin mand Orfeus, som er en berømt sanger med en skrigende fanskare. Eurydike er kun noget i kraft af andre og de genstande, hun smykker sig med. Hvor Orfeus’ sorg over at have mistet sin elskede Eurydike er omdrejningspunktet i den klassiske myte, tematiserer Eurydike-monologen, hvordan Eurydikes eksistensløse tilstand også er et betydeligt tab.
”Skyggen (Eurydike siger)” er skrevet som en tankestrøm med en musikalsk rytme i form af bogstavrim, ordspil, gentagelser, rytme og klang. I løbet af teksten præsenteres læseren for Eurydikes skiftende sindsstemninger; oprørstrang, fortvivlelse, ironi, vrede, opstemthed, og skiftene skaber tekstens dynamik.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Skygger (Eurydike siger)"