Baggrund

Citat
”Det er her i Huset, alting sker. Huset er Danmark, synes hun. Nyheder, klassisk musik, moderne musik og underholdning. Lykkehjulet og Ib Hjorts program, hvor alle de hjemmegående sidder og venter på, at deres telefonnummers endetal skal blive trukket, er ren og skær underholdning.”


”Huset”, s. 7.

Anna Elisabeth Jessen (også kaldet Lisbeth) er opvokset i landsbyen Marstrup nær Haderslev i en børneflok på fire. Familien boede på en gård, men da gården blev solgt, tog moren en uddannelse og blev ansat på rådhuset, mens faren blev smed. Anna Elisabeth Jessen har altid skrevet, og som 11-12-årig skrev hun en ungdomsroman, som hun dog ikke sendte nogen steder hen, da den unge forfatter ikke mente, man kunne leve af at udgive bøger. Også derfor forfulgte hun senere journalistvejen, så hun kunne fortsætte skrivningen.

Efter studentereksamen fra katedralskolen i 1975 begyndte Anna Elisabeth Jessen at læse dansk på Københavns Universitet. Hun blev siden hen både journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole og har boet i Shanghai og Paris.

I mange år fortalte Anna Elisabeth Jessen andres historie gennem sit arbejde for Danmarks Radio, hvor hun siden 1984 især har arbejdet med montagen og dokumentargenren, og som 61-årig sprang hun ud som fiktionsforfatter med ”Om hundrede år”. Figurerne i romanen er opdigtede, men samtidig er de inspirerede af forfatterens eget liv og slægt. Selv siger hun om bogen, der tog hende fire år at skrive: ”Med romanen vil jeg gerne sætte fokus på, at det dansk-tyske forhold stadig er noget, der ventileres og diskuteres her. Jeg tror, at mange sønderjyder godt kan føle sig misforståede og stemplede som værende nationalistiske. Men vi er ikke udkant. Tværtimod er vi tættere på Europa end resten af Danmark. (Dorte Washuus: Folk udenfor Sønderjylland ved ikke meget om, hvad det vil sige at leve i et grænseområde. Kristeligt Dagblad, 2019-02-02).

I dag bor Anna Elisabeth Jessen både på ydre Østerbro og på sine oldeforældres gård i landsbyen Hoptrup nær Haderslev i Sønderjylland. Gården kom hun på gennem sin barndom, og før hun i 1998 overtog den med sin mand, var den beboet af Anna Elisabeth Jessens ugifte onkler og en faster.