Om hundrede år

Citat
”En tidlig efterårsdag tager en storm fat i æbletræet. De kan høre, hvor det knager. Marie ser fra vinduet, hvordan stammen begynder at bevæge sig frem og tilbage. (…). Næste år ryger det med som brændsel.”

”Om hundrede år”, s. 258.

Da Anna Elisabeth Jessen i 1998 overtog sin sønderjyske slægtsgård, fandt hun nederst i et skab en gammel brevkorrespondance. Brevene var sendt under Første Verdenskrig – dels mellem hendes bedsteforældre og dels mellem bedstemoren og broren Knud Eriksen, der som kun 26-årig faldt i det, der af sønderjyder kaldes ’Den Store Krig’. Brevene blev inspirationen til debutromanen ”Om hundrede år” (2019), der netop handler om Anna Elisabeth Jessens egen slægtshistorie og om Sønderjylland.

I 101 små tre-femsiders afsnit, hvor hvert stykke har egen overskrift og følger et år fra 1914 frem til 2014, dykkes der ned i en families nære historie. Samtidig relaterer hvert år sig til omverdenens indvirkning på landsbylivet, og eksempelvis optræder det britiske rockband The Beatles i afsnittet om 1965 og 1966, da den verdensomspændende beatlemania raser på sit højeste.

46039696

I første afsnit, ”Spadserestokken”, vender soldaten Hans hjem til sin fødegård med store planer for sit ægteskabelige liv, men på gården mødes han af stive blikke. Første Verdenskrig er brudt ud, og både gårdarvingen Hans og svogeren Marius skal mobiliseres på tysk side, på trods af at familien er dansksindet. Få år efter har Hans lidt en smertefuld død af sennepsgas, og Marius har mistet hørelsen efter tiden i skyttegravene. Hans’ søster Helene arver sammen med Marius gården, og deres fem børn bliver efterfølgende romanens hovedpersoner.

Slægten forgrener sig undervejs i fem generationer, og udgangspunktet er den gamle slægtsgård. Undervejs er der også afstikkere til bl.a. nabogården, hvor den tysksindede og senere russiskvenlige Bosack bor sammen med en del tilløbne hunde. I dette afsnit står forfatterens brug af fortællertype sin prøve. I kraft af sin alvidende fortæller er Anna Elisabeth Jessen inde i sine karakterers hoveder i alle 101 afsnit, og i 1969-afsnittet om Bosacks hunde bliver også hunden RAF den Andens synsvinkel repræsenteret.

Undervejs i bogen sker der to mord, og på den måde fungerer romanen også som et hundrede år langt dække- og opklaringsarbejde.

På trods af de umiddelbare ligheder mellem romanen og forfatterens egen historie er ”Om hundrede år” fiktion. Bogen blev nomineret til Årets debutantpris ved Bogforum 2019 og til DRs Romanpris 2020.