Beslægtede forfatterskaber

At skrive romaner med et dokumentarisk afsæt, gjort levende af detaljerede og sanselige tidsbilleder og med stærke kvinder i hovedrollen, har Lars Johansson til fælles med den historiske romans ukronede dronning herhjemme, Maria Helleberg. For eksempel i romanen ”Kvinderne fra Thy” (2016), hvor hun beskæftiger sig med sin egen slægts historie, og i den efterfølgende roman, ”Søstrene fra Thy”, der vil foregå i Danmark under Anden Verdenskrig.

Lars Johanssons roman ”Ved Ishavet”, som skildrer hvordan et fiskersamfund i Norge bliver ramt af Anden Verdenskrig med særlig fokus på kvinderne og børnene, er tematisk beslægtet med både Anne Karin Elstads ”Lænker”, ”Hvidt hav” af Roy Jacobsen, og Britt Karin Larsens ”Koldere mod natten”.

Også Carsten Jensens ”Vi, de druknede”, der giver stemme til et lille fiskersamfund, kan drages som en parallel, hvor de barske vilkår beskrives af et kor af fortællere i en kollektivroman.

Selv peger Lars Johansson på den ungarske emigrant Agota Kristof som en litterær slægtning. Agota Kristof, som boede i Schweiz og skrev på fransk, er blandt andet forfatter til ”Det store stilehæfte”, hvor et par tvillingedrenge nøgternt beretter fra krigens gru.