Signe

Citat
”Hun smiler for sig selv. Her ligger hun nu under en togvogn uden for Dresden sammen med nogle hundrede unge tyske soldater, drenge faktisk, der er på vej til Østfronten. Havde hun vidst det, da hun så Felix første gang på torvet, så … ja, hvad så egentlig? Ville det have ændret noget? Nej!”

”Signe”, s. 45.

Lars Johanssons debutroman ”Signe” fra 2006 er baseret på en sand historie og handler om en dansk-tysk kærlighed under Anden Verdenskrig. Synsvinklen er Signes, og selv om bogen er skrevet i tredjeperson, er fortælleren inde under huden på den unge kvinde.

Det er kærlighed ved første blik, da Signe Gondrup møder den tyske officer Felix Markworth i sommeren 1942. De er begge gift, der er krig, og den elskede repræsenterer besættelsesmagten i Danmark. Ikke desto mindre bliver de kærester i et i stigende grad tyskerfjendtligt klima i Silkeborg.

52301181

Romanen tager sin begyndelse tre år senere, i krigens sidste dage, hvor Signe – 25 år gammel og med hele sin opsparing i kufferten – rejser ned igennem det sønderbombede Tyskland for at genforenes med Felix i Holoubkav i Tjekkoslovakiet, hvor han arbejder og bor med sine tre børn og sin mor.

Romanens næsten 600 sider spænder over de tre år der går, fra Signe rejser ned igennem Tyskland, til hun kommer hjem igen med sin halvandetårige datter Kirsten på armen. Den udfolder – grundigt og omstændeligt – en dramatisk historie om kærlighed, flugt og overlevelse. Under krigen, men så sandelig også efter. For da Felix bliver anholdt af amerikanerne, står Signe pludselig alene i det kapitulerede Tyskland med ansvar for Felix’ tre små børn. Hun indleder et forhold til en amerikansk officer, som hun håber kan hjælpe med at finde Felix. Men officeren forelsker sig i Signe, og da han indser at det ikke er gengældt, forgriber han sig på hende og gør hende gravid.

I marts 1946 bliver Signe arresteret uden forklaring, og hun føder sin datter i fangenskab. Da hun bliver løsladt, sætter hun sit 11 uger gamle barn i pleje og arbejder som opvarter på et bordel, indtil bordellet lukker og hun omsider rejser hjem. Romanen slutter, da toget nærmer sig grænsen til Danmark.

”Signe” er et portræt af en viljestærk overlever, der forbliver tro mod sig selv og sine følelser, uanset hvilke vilkår hun underkastes. Romanen giver et unikt indblik i det menneskelige og ofte nødvendigvis nærsynede perspektiv i den store Historie.