Hvem er man egentlig, når ens vante rammer bliver blæst i uorden, når det hustag, man plejer at vågne op på, forsvinder under én, og man lander på en gren et fremmed og mystisk sted? Det undersøger Zenia Johnsen i billedbogen ”Bjarne blæser væk” (2019), der er skrevet til de 4-8-årige. Den er illustreret af den danske billedkunstner og illustrator Simon Væth, der har en forkærlighed for sort tryksværte og en bred, grov streg. Den benytter han i stor stil i ”Bjarne blæser væk”, hvis hovedperson – ungkarlen Bjarne – er en glad og forpjusket solsort, der lever i en kaotisk og kantet storby. Bjarne værdsætter trafikkens støj, der larmer ”virkelig vidunderligt”. Han er en positiv indstillet fugl, der er godt tilfreds med sit liv i den hektiske by og glædes over at finde et ”prima” cigaretskod, som han kan gumle på til morgenmad. Han er helt ubevidst om sin egen usunde livsstil, og det samme gælder byens indbyggere, i hvis ører hans hosten og harken lyder som smuk fuglesang.
46075927
En morgen forandres Bjarnes liv fuldstændig, hvilket fortælleren har varslet allerede i bogens første sætning. Verdenshistoriens største orkan rammer den by, Bjarne bor i, og blæser ham væk til et sted med blå himmel og stilhed. Fortællingens kronologi er på denne måde både ligefrem og en lille smule vindblæst. Først tror Bjarne, at han er blevet en anden eller døv, men da han kommer lidt til sig selv, opdager han, at han slet ikke er blæst så langt væk som først antaget. Han er landet i en grøn og frodig park, der til Bjarnes store fornøjelse også har masser af skraldespande. Her møder han Charlotte, der er brun og – i endnu højere grad end orkanen – vender op og ned på Bjarnes verden.
I et enkelt og poetisk sprog med en mild, underspillet humor har Johnsen med ”Bjarne blæser væk” skabt en fortælling om, at katastrofer nogle gange kan vise sig at være mirakler. At ufrivillige livsomvæltninger kan føre en uforudset lykke med sig, når man som Bjarne får udvidet sin horisont og blæses omkuld af både naturkræfter og kærlighed.