Lotte Kaa Andersen blev født i 1968 og voksede op i en lille by tæt på Aalborg. Lottes far arbejdede for Fødevarestyrelsen, mens hendes mor var hjemmehjælper og videreuddannede sig siden til socialrådgiver. Kaa Andersen beskriver det selv som en tryg barndom i et hjem med bøger i bogreolen, og hendes glæde ved at skrive opstod allerede i de unge år: ”Jeg har altid vidst, at det mest fantastiske, der kunne ske for mig, var at få lov til at skrive bøger”, forklarer hun, men tilføjer: ”Dét at kalde sig forfatter lyder lidt skabagtigt, dér hvor jeg kommer fra.” (Jeppe Krogsgaard Christensen: ”Der er et kælderdyb i alle”. Berlingske Tidende 2016-03-22). I den lille nordjyske by var det ikke oplagt at stræbe efter en forfatterkarriere, og i den unge Lottes hjem var der også andre gode bud på fremtidsmuligheder: ”Min mor synes, jeg skulle blive fysioterapeut, for jeg havde sådan nogle stærke hænder, og min far synes, jeg skulle blive dyrlæge, fordi jeg var så glad for dyr.” (Marie-Louise Truelsen: Forfatter Lotte Kaa Andersen flyttede til Hellerup: Det var svært at leve op til alle idealerne. Alt for damerne 2016-11-25).
I slutningen af 1980’erne drømte Lotte Kaa Andersen om at søge ind på Forfatterskolen, men valgte dog efter et par år med udlandsrejser at indskrive sig på Aarhus Universitet i 1989. Efter at have færdiggjort sin universitetsuddannelse i Litteraturhistorie og medievidenskab seks år senere fik Lotte Kaa Andersen job på et reklamebureau, og det var også her, hun mødte sin kommende mand. Parret flyttede sammen på Frederiksberg og fik deres første søn, men som så mange andre børnefamilier begyndte de at længes mod grønne områder og egen have og flyttede derfor til Hellerup. Kaa Andersen har i flere interviews forklaret, at det var svært at falde til i det nye miljø og leve op til alle idealerne.
Lotte Kaa Andersen har gennem en årrække arbejdet som skribent og tekstforfatter. Ved siden af sit arbejde som selvstændig freelancer skrev hun i en længere periode på en roman, som hun forgæves forsøgte at få udgivet på Gyldendals forlag. Til sidst droppede hun bogprojektet, og i 2012 begyndte hun i stedet at skrive tekster til en nystartet blog. Inspirationen til bloggen var bl.a. brudstykker af samtaler, hun hørte i nærmiljøet, og en nysgerrighed i forhold til alt det skæve og svære, der også findes blandt de mest privilegerede: ”Der er skeletter i alle skabe – også i de store walk-in-closets i villaerne med udsigt til Øresund. Man kan sagtens have alt og alligevel mangle en hel masse i sit liv.” (Lotte Kaa Andersen: Man kan også være på røven i Hellerup. Alt for damerne 2015-08-15). Kaa Andersen fik megen positiv respons på sin blog, og forlaget Turbine mente, blogteksterne dannede et godt grundlag for en roman. I 2014 udkom ”Hambros Allé 7-9-13” , to år senere den selvstændige fortsættelse ”100 dage” og i 2017 tredje bind i trilogien, ”Syv sind”.
I 2021 udkom Lotte Kaa Andersens fjerde roman – en biografisk baseret fortælling om den danske seismolog Inge Lehmann.