Den inderste kerne

Citat
”Det er hendes klare overbevisning, at matematikken rummer svar på alle på alle de store gåder, vi er kun lige begyndt at kradse i overfladen. Matematikken er ren og ærlig. Hvis bare alt var lige så logisk og gennemskueligt som den. Det er mere alt det udenom, hun farer vild i.”
”Den inderste kerne”, s. 213.

Lotte Kaa Andersen udgav i 2021 en biografisk roman om den danske jordskælvsforsker Inge Lehmann. Bogen har titlen ”Den inderste kerne”, hvilket bl.a. henviser til seismologens banebrydende opdagelse: ”Stik imod det, man ved, placerer hun endnu en kerne i Jorden. En kerne i kernen. En indre kerne.” (s. 148). Romanen er et portræt af en markant kvindes liv og hendes bidrag til videnskaben, som først sent i hendes liv bliver anerkendt. Bogen er skrevet som en tredjepersonsfortælling med indre synsvinkel – og springer frem og tilbage i tid i sin skildring af Inge Lehmanns liv fra barnsben, over ungdomsårene og voksenlivet til den sidste tid som gammel dame.

Inge bliver født i 1888 i en progressiv familie, med en far der er videnskabsmand og en moster, som bliver en vigtig skikkelse i Kvindebevægelsen. Inge er et højt begavet, men også skrøbeligt og indadvendt barn, som på ingen måde ligner sin charmerende og livlige søster Harriet, som siden bliver skuespillerinde.

38986503

Modsat de fleste andre af datidens børn bliver de to søstre sendt på en skole, hvor der både er piger og drenge i klassen. Som ung og voksen må Inge Lehmann dog sande, at det ikke er let at være kvinde i en mandsdomineret verden. Som hendes far udtrykker det: ”Du har alle de faglige forudsætninger, men den matematiske forskning er et lukket herreværelse. Du mangler den vigtigste kvalifikation.” (s. 215). Inge Lehmann dedikerer alligevel sit liv til videnskaben, selv om hun i sit akademiske virke bliver sat til administrative sekretæropgaver, mens hendes egentlige forskning må udføres i weekender og ferier. Det er først, da hun er over 60 år og bliver inviteret til USA for at forske, at hun bliver anerkendt for sine forskningsresultater om Jordens indre. Sammen med amerikanske forskere bliver hun også del af et vigtigt arbejde under Den Kolde Krig.

Bogen fortæller historien om en overset dansk videnskabskvinde, som opdagede Jordens inderste kerne, og som hele sit liv også søgte efter sin egen indre kerne. Romanen er samtidig en fortælling om en historisk periode, hvor meget er under forandring, men hvor der fortsat er tale om en konservativ forskerverden med ulige vilkår for mænd og kvinder.