Baggrund

Citat
”Manden er som et elektrisk stød, stærk, som kun en stor taler og fanatiker kan være. Men jeg spørger mig selv, om han er helt normal. Hans brunskjortetropper er ren pøbel. De plyndrer og er begyndt på grimme jødeforfølgelser. Men det er muligvis småting, lidt skum på overfladen, når en stor bevægelse koger op.”

”Adressaten ubekendt”

Kathrine Kressmann Taylor blev født i Portland i den amerikanske delstat Oregon i 1903 af forældrene Charles August Kressmann og Susan Starr Kressmann. Allerede som barn holdt hun af at skrive, og som 9-årig vandt hun sin første skrivekonkurrence. Da hun som 17-årig blev indskrevet på University of Oregon var det for at læse engelsk litteratur og journalistik. Under studietiden var hun med på redaktionen på universitetsavisen og skrev et teaterstykke, der blev opført af studerende. Efter sin studietid flyttede hun i 1924 til San Francisco, hvor hun arbejdede som tekstforfatter i reklamebranchen.

I 1928 giftede hun sig med Elliott Taylor, der ejede et reklamebureau. Sammen flyttede de i 1938 til New York, hvor brevromanen “Address Unknown” så dagens lys, da den udkom i Story Magazine. Magasinredaktøren var sammen med Kathrines mand blevet enig om, at historien var for stærk til at udkomme under en kvindes navn, så den blev udgivet under navnet Kressmann Taylor med fornavnet udeladt. Det blev det navn, som hun brugte professionelt resten af sit liv. I 1939 udkom historien for første gang som bog, og den blev oversat til flere sprog. Den hollandske udgave blev konfiskeret af nazisterne, mens den tyske udgave blev udgivet i Moskva. Bogen blev forbudt i Tyskland og først udgivet så sent som i 2001 – i øvrigt samme år som den første danske oversættelse.

Nazisme var også tema i Kathrine Kressmann Taylors næste bog, “Until that Day” fra 1942, der bygger på historien om den tyske præst Leopold Bernhard, der søgte asyl i USA efter religiøs forfølgelse fra nazisterne i Tyskland.

Fra 1947 og til hun gik på pension i 1966 underviste Taylor i journalistik og kreativ skrivning ved Gettysburg College i Pennsylvania. Elliott Taylor døde i 1953, og i 1967 giftede Kathrine Kressmann Taylor sig med den amerikanske kunstner John Rood. Sammen boede de skiftevis i Minneapolis i USA og Val de Pesa uden for Firenze.

I 1995 blev “Adressaten ubekendt” genudgivet for at markere 50-året for koncentrationslejrenes ophør. Historien blev filmatiseret i 1944 og er opført på teatre verden over – også i Danmark på Det Kongelige Teater i 2019, hvor Lars Mikkelsen og Søren Sætter-Lassen gav krop til Max og Martin.

Helt frem til sin død i 1996 rejste Kathrine Kressmann Taylor rundt og gav interviews og signerede bøger.