Hiromi Kawakami udgav ”Furudōgu Nakano shōten” (”Nakanos genbrugsbutik”, 2020) i 2005, og selvom der egentlig er mange dramatiske episoder i romanen – bl.a. et knivstikkeri, utroskab og død – så er det overordnede billede af romanen hjertevarmt, humoristisk og charmerende. I romanen portrætteres fire personer, der arbejder i en lille butik i midten af Tokyo, og romanen fortælles i jeg-form af den unge kvinde Hitomi. Butikken er sjældent travl, så der er rigelig tid til at spise frokost og sludre, og butikken handler med genbrugsvarer, helst lidt billige varer. Ejeren er den excentriske ældre mand Nakano, og derudover består personalet af den generte unge mand Takeo, som Hitomi forelsker sig i, og Nakanos kunstneriske storesøster Masayo.
Som i mange af Hiromi Kawakamis øvrige bøger har kapitlerne novellelignende titler, der refererer til objekter fra genbrugsbutikken, og kapitlerne fungerer også som enkeltstående fortællinger, der langt hen ad vejen ikke er drevet af et overordnet plot.
48602517
Dog er kærlighed og begær et gennemgående tema – ikke bare mellem Hitomi og Takeo, men også hos Nakano, der trods høfligheder gladeligt taler om sit sexliv og hans ugentlige ture ’i banken’, som er en omskrivning af Nakanos besøg på ’lovehotel’ med hans elskerinde.
Generelt er Nakano upassende og grænseoverskridende, hvilket resulterer i mange komisk akavede scener mellem den forsagte og kejtede Hitomi og den frembrusende Nakano, mens den modne forfører Masayo hjælper den forsigtige flirt frem mellem Hitomi og Takeo, der begge ikke er meget for store følelser.
Hitomi er en ensom karakter, og det medfører en lidt melankolsk tone i romanen, og Hiromi Kawakami har fortalt, at hun med ”Nakanos genbrugsbutik” gerne ville skrive om en gammel mand. I bogen etableres et mikrokosmos, der reflekterer hele det japanske samfund, og her er Nakano den ældre mand, der har sluppet samfundets forventninger til ham.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Nakanos genbrugsbutik"