Baggrund

Citat
”Så hører jeg et skrig. Det kommer et stykke væk fra. Så et til. Så flere skrig på én gang. Raf flyver op ad trappen. Pludselig er han væk. Jeg vender mig om og stirrer ind i det støvede mørke. Jeg kunne så let som ingenting gå tilbage. I sikkerhed. Og lige i det øjeblik ved jeg, hvorfor min farfar altid begyndte at græde, når han talte om bombeflyene over København.”
”Englene over København”, s. 167.

Jonas Kleinschmidt er født i 1982 i Sorgenfri. Han er cand.mag. i dansk og kulturformidling fra Københavns Universitet og har i en årrække arbejdet som musikredaktør og musikjournalist for bl.a. Soundvenue og Politiken. Han har også bidraget som paneldeltager og musikekspert i Politikens Poptillæg, P6Beat, Radio24syv og TV2 NEWS. Den store musikviden løber som en rød tråd igennem hans forfatterskab, hvor citater af rapperne Gilli og Sivas indgår som et naturligt led i skildringen af ungdomsmiljøet.

I Kleinschmidts ungdomsromaner er hovedpersonerne drenge, og for dem spiller ikke bare musik, men også fodbold en stor rolle. Forfatteren fortæller i et interview om brugen af fodboldikonet Zlatan Ibrahimovic i sin debutroman ”Dig & mig & Zlatan” (2017): ”Zlatan er jo kongen. Jeg bliver virkelig ikke træt af ham. Og han er jo bare endeløst fascinerende. At den her store, muskuløse mand kan bevæge sig så yndefuldt på en fodboldbane. At han så samtidig virker som et godt menneske, en god far og en fremragende rollemodel gør ham jo kun endnu mere beundringsværdig. Bogens hovedperson Lasse mangler en ledende skikkelse i sit liv. Det finder han i Zlatan. Men Zlatan er også med i bogen, fordi jeg ville forsøge at beskrive det poetiske og skønne ved fodbold. Det enestående solomål. Det repræsenterer Zlatan bedre end nogen andre i hans generation, synes jeg.” (Thomas Behrmann: Interview med forfatter Jonas Kleinschmidt. Horsens Bibliotek, 2017-10-13).

Kleinschmidt er optaget af, at der mangler aktuelle, seriøse ungdomsbøger direkte rettet til drenge. Han er særligt interesseret i gruppedynamikkens faldgruber og fortæller: ”Når jeg kigger tilbage, så tænker jeg, gud hvor var det heldigt, at det ikke gik mere galt for os. Og sådan tror jeg, at mange tænker, når de ser tilbage på deres ungdom.” (Pernille Borenhoff: Forstadsdrenge i flok. Det Grønne Område, 2018-11-20). Romanerne har på den måde et personligt afsæt, og det gælder også den historiske roman ”Englene over København”, som er skrevet på baggrund af Kleinschmidts morfars traumatiske oplevelser.

Jonas Kleinschmidt har tillige skrevet den finurlige billedbog ”Når de små søde børn sover” (2020) med illustrationer af Lilian Brøgger, og ligesom i ungdomsromanerne danser mor også her på bordene, når far spiller musik fra deres ungdom.