Annas sang

Citat
”De seks strygere, der væver sig ind og ud af hinanden, var for Hannah et spejl, der viste hende selve livets kerne, alle hendes følelseslivs facetter, der afløser hinanden og giver glæden modspil, sorgen mening.”
”Annas sang”, s. 384.

Benjamin Koppels debutroman ”Annas sang” fra 2022 er en stort anlagt fortælling om en jødisk familie i København og kvinden Hannah Koppelmans liv.

Romanen falder i to dele. Første del følger familien og Hannahs barndom og ungdomsliv fra 1929 frem til 1945. Anden del følger voksenliv og ægteskab fra 1946 og frem til 2019. En kort prolog går forud. Dens fødselsscene foregriber romanens handling, og et afgørende skæringspunkt i Hannahs liv indkapsles: Det er frugten af ungdommens og frihedens kærlighed og samtidig momentet, hvor voksenlivet og det arrangerede ægteskab udstikker en anden, lidelsesfuld livsbane.

62591943

Hannah er den yngste i en børneflok på fem. Forældrene er polske emigranter og har slået sig ned som skrædderfamilie i Fiolstræde. En efter en forelsker Hannahs ældre brødre sig, og trods morens ihærdige forsøg på at arrangere de rette ægteskabsaftaler inden for det jødiske samfund, gifter de sig med danske kvinder. Kun Hannah står tilbage til at sikre familiens ære ved at gifte sig med et af forældrene velvalgt jødisk parti.

Den unge pige drømmer dog om kunst og musik, og som sine ældre brødre har hun et klart talent og optages på musikkonservatoriet. Samtidig forelsker hun sig stormende i Aksel – en ung idealist, der deler Hannahs begejstring for musikken og kunsten og drømmer om en anden politisk verden. Hannah står i et dilemma mellem pligt og kærlighed, alt imens verden ramler sammen. Danmark besættes, og familien Koppelman må flygte til Sverige.

Selvom de unges kærlighed bærer frugt, som prologen antydede, så forbliver det en flygtig drøm. Aksel og Hannahs ”uægte” barn fødes og bortgives. Hannah sendes til Paris til et arrangeret ægteskab med François.

Her starter romanens anden del og Hannahs liv i pligtens skygge. François er en dominerende og voldelig partner. De tre døtre, de får, er også præget af hjemmets mangel på kærlighed, og Hannahs passion for musikken udgrænses. Hannahs voksenliv følger en trist og tragisk bane. Men romanens måde at kaste lys på sin hovedperson gør det samtidig til en fortælling om ukuelighed. For musikken og ungdommens idealistiske kærlighed præger Hannahs indre liv, som en understrøm, der aldrig kan slukkes.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Annas sang"