Mente I det

Citat
”Jeg er homoseksuel. Så let at skrive det ned, så meget besvær, hvis jeg ikke sletter det igen.”
”Mente I det”, s. 58.

Thomas Korsgaards kortroman ”Mente I det” fra 2023 er en kortfattet fortælling om en hadforbrydelse og dens vidtrækkende konsekvenser. Fortælleren er i byen i København med sin veninde, da tre mænd umotiveret kommer hen og truende gentager: ”Skal du dø?”. Han løber væk fra situationen, men overgrebet sidder i ham på så angstfuld en måde, at han ikke tør forlade sin lejlighed i en uge. For det vil ske igen, som det er sket så mange gange før. Han fremskriver eksempler fra hele livet, hvor han er blevet gjort forkert i sin homoseksualitet: i børnehaven, i skolen, i familien, på arbejdet, blandt venner, i byen.

137076861

Politiet tager ikke henvendelsen alvorligt, og en advokat fraråder ham at starte en sag – men skrive om det i stedet. Det peger på de strukturelle udfordringer, der er i vores retssystem i forhold til at håndtere hadforbrydelser.

Fortælleren er omkring psykiatrisk afdeling og bliver henvist til Kompetencecenter for selvmordsforebyggelse, og langsomt vender han tilbage til livet. Går i Irma og på date, mens han overvejer, om det er bedst at huske eller glemme overgrebet. Det virker til, at selv hans nære relationer har svært ved egentlig at forstå, hvad han udsættes for, men han finder en form for trøst i at læse Tove Ditlevsens roman ”Ansigterne”, som handler om en kvindes indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Den lille roman blotlægger skånselsløst, hvordan man som homoseksuel altid vil være anderledes, og at nogle mennesker føler sig berettiget til at nedgøre og true en pga. seksualitet. Nogle bryster sig af at kende en homo eller roser en for at være åben om sin seksualitet. De mange ubehagelige oplevelser har sat sig i fortælleren som en mistro og en frygt, der er ved at tage livslysten fra ham, og han må minde sig selv om, at han er ven, gudfar, forfatter, læser, oversætter, søn, storebror, crossfitter, født på en tirsdag – og desuden homoseksuel. Men alle de andre ting får han lov at være i fred, i modsætning til homoseksuel.

Romanen er abrupt i sit sprog og spejler i sin form den angstfyldte ensomhed, fortælleren oplever efter chokket. Det hele er faldet fra hinanden.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mente I det"