Stikker

Citat
“'Hvad skete der i nat?' spørger Jens, da Børge sætter glasset fra sig og ser på ham med fugtige øjne. 'Nåede de at slå alarm?'
'Nej. De ventede på os. Hvor var du?’
'På min post.’
'På din post?’ Et løftet øjenbryn.”
”Stikker”, s. 17.

Den anmelderroste roman “Stikker” fra 2003 udkom som den første på Steen Langstrups eget forlag 2 Feet Entertainment. Vi er i 1944 under Danmarks besættelse, hvor vi følger sabotagegruppen BB. Under en planlagt aktion mod et autoværksted overraskes gruppen af Gestapo – de er blevet stukket. Gruppen må nu forsøge at finde stikkeren, der kun kan være en af dem selv. 

Gruppens medlemmer tæller præsten BB, der sammen med den tidligere politimand Jens har startet gruppen. Derudover er der Alis K, 22-årig prostitueret, der har en affære med BB bag hans kones ryg. Børge, en ung velstillet mand, for hvem modstanden mod tyskerne lige så meget er et oprør mod hans far. Til sidst det nyhvervede medlem; den kun 16-årige smedelærling Poul-Erik, der får dæknavnet Willy. Han kommer fra fattige kår og er vokset op med en voldelig far. I bogen udvikler han sig til en skydegal massemorder – et offer for vold, der ender med selv at udøve vold. Han er en tragisk figur i historien, der bringer tankerne hen på nutidige unge drenge med samme skæbne.

24453138

“Stikker” er stramt komponeret på 184 sider i et kontant og hårdkogt sprog. Langstrup blander hele tre genrer og skaber dermed en effektfuld stemning i bogen. Bogen er en besættelsesroman blandet med en klassisk whodunit (“who done it” eller “puslespilskrimi”: den type kriminalroman som bl.a. den engelske forfatter Agatha Christie repræsenterer). Men det er især elementer fra den postmodernistiske krimi, der gør bogen levende. Det bliver således ikke historien om “de gode gamle dage” eller om en krig, hvor de modige modstandsfolk bekæmper den onde besættelsesmagt, men snarere et billede af krigen, når den får det værste frem i mennesket. Bogens hovedpersoner er alle flossede i kanten og præget af vold, sex, utroskab og en dybt falleret moral. 

I 2006 udkom “Panzer”, der er en fortsættelse af historien om sabotagegruppen BB, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.