steen langstrup

Steen Langstrup

cand.mag. Tine Lekdorf, 2013. Senest opdateret af cand.mag. Anne Vindum, november 2021. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
steen langstrup

Steen Langstrups forfatterskab placerer sig i et mørkt – til tider blodrødt – genrelandskab, der spænder mellem gys, horror, krimi og spænding. I 1995 debuterede han med horror-romanen “Kat” og har siden spillet en væsentlig rolle for udbredelsen af horrorgenren i Danmark, men har også skrevet flere roste krimier. Udover de fysiske udgivelser har Steen Langstrup skrevet sms-noveller, hvor læseren modtager de sms’er, karaktererne skriver til hinanden, og på den måde er helt i øjenhøjde med fortællingen

137341883

Blå bog 

Født: Fredag d. 13. september 1968 i Annisse Nord.

Uddannelse: 10. Klasse på Bjørnehøj-skolen.

Debut: Kat. Høst & Søn, 1995. 

Litteraturpriser: Diplom fra Det Danske Kriminalakademi, 2004 og 2006. Årets danske horrorudgivelse, 2011.

Seneste udgivelse: Kvinden der kom med kage. 2 Feet Entertainment, 2024.

Inspiration: Ingen – som Langstrup selv udtrykker det: “Jeg kan slet ikke lide tanken om at ophøje mennesker til idoler. Vi er alle bare en flok fjolser, der forsøger at klare os i en vanvittig verden.”

 

 

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

“Han forventede hvert eneste sekund at blive grebet bagfra af det væsen, der jagede ham, forventede, at det langede en klo ud af mørket og slog ham til jorden, og så ville det være hans skrig af smerte og rædsel, der fyldte natten og gjorde skoven helt, helt stille bagefter.”
”Plantagen 1”, s. 265.

Steen Langstrup blev født i 1968 og voksede op i Annisse Nord uden for Helsinge i Nordsjælland. Hans far var smed og hans mor syerske. Skolen var ingen succes, og da Steen Langstrup forlod skolen efter 10. klasse, havde han “lært mere om, hvad han ikke duede til, end hvad han duede til.” (Steen Langstrup. litteratursiden.dk, 2012-10-03). Allerede i en ung alder vidste Steen Langstrup, at han ville fortælle historier. Den manglende opbakning fra hans dansklærer slog ham ikke ud, for han var god til at tegne og kunne i stedet fortælle sine historier gennem tegneserier.

Efter skolen forsøgte han forgæves at finde en læreplads som reklametegner. Han søgte herefter ind på Skolen For Brugskunst to gange, men fik afslag. Herefter besluttede Langstrup sig for at blive tegneserietegner. Han arbejdede som bud for et supermarked to dage om ugen og tegnede resten af tiden. Da det gik bedst, tegnede han for 7-8 ungdoms- og musikblade på én gang. I længden var det dog ikke nok til, at han kunne leve af det, og Langstrup kastede sig i stedet ud i at skrive sin første roman. 

Debutromanen “Kat” udkom i 1995 og blev filmatiseret i 2001. I 2002 startede Langstrup sit eget forlag 2 Feet Entertainment med det formål “at skabe en friere kunstnerisk platform” (Steen Langstrup på mxrket.dk). Her har han siden udgivet en række bøger, bl.a. besættelsesthrilleren “Stikker”, der blev nomineret til Glasnøglen (skandinavisk krimipris) i 2004. 2 Feet Entertainment står også bag hjemmesiden Mxrket.dk, der er et community-site for gyser- og horrorfans. Langstrup var desuden idémand og medstifter af Dansk Horror Selskab i 2011. Han bor i dag på Frederiksberg med sin kone og to børn.  

Stikker

“'Hvad skete der i nat?' spørger Jens, da Børge sætter glasset fra sig og ser på ham med fugtige øjne. 'Nåede de at slå alarm?'
'Nej. De ventede på os. Hvor var du?’
'På min post.’
'På din post?’ Et løftet øjenbryn.”
”Stikker”, s. 17.

Den anmelderroste roman “Stikker” fra 2003 udkom som den første på Steen Langstrups eget forlag 2 Feet Entertainment. Vi er i 1944 under Danmarks besættelse, hvor vi følger sabotagegruppen BB. Under en planlagt aktion mod et autoværksted overraskes gruppen af Gestapo – de er blevet stukket. Gruppen må nu forsøge at finde stikkeren, der kun kan være en af dem selv. 

Gruppens medlemmer tæller præsten BB, der sammen med den tidligere politimand Jens har startet gruppen. Derudover er der Alis K, 22-årig prostitueret, der har en affære med BB bag hans kones ryg. Børge, en ung velstillet mand, for hvem modstanden mod tyskerne lige så meget er et oprør mod hans far. Til sidst det nyhvervede medlem; den kun 16-årige smedelærling Poul-Erik, der får dæknavnet Willy. Han kommer fra fattige kår og er vokset op med en voldelig far. I bogen udvikler han sig til en skydegal massemorder – et offer for vold, der ender med selv at udøve vold. Han er en tragisk figur i historien, der bringer tankerne hen på nutidige unge drenge med samme skæbne.

24453138

“Stikker” er stramt komponeret på 184 sider i et kontant og hårdkogt sprog. Langstrup blander hele tre genrer og skaber dermed en effektfuld stemning i bogen. Bogen er en besættelsesroman blandet med en klassisk whodunit (“who done it” eller “puslespilskrimi”: den type kriminalroman som bl.a. den engelske forfatter Agatha Christie repræsenterer). Men det er især elementer fra den postmodernistiske krimi, der gør bogen levende. Det bliver således ikke historien om “de gode gamle dage” eller om en krig, hvor de modige modstandsfolk bekæmper den onde besættelsesmagt, men snarere et billede af krigen, når den får det værste frem i mennesket. Bogens hovedpersoner er alle flossede i kanten og præget af vold, sex, utroskab og en dybt falleret moral. 

I 2006 udkom “Panzer”, der er en fortsættelse af historien om sabotagegruppen BB, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.