Flammernes farve

Citat
”Gustave havde selv gjort sit yderste for at give råd, der var så dårlige, at de selvfølgelig ikke blev fulgt … Madeleine forstod pludseligt, hvor vidtspændende det komplot var, som hun var blevet offer for. Hun havde lyst til at slå ham ihjel, knuse ham med hælen som en slange.”

”Flammernes farve”, s. 180.

I 2018 udkom Pierre Lemaitres selvstændige fortsættelse af den prisbelønnede ”Vi ses deroppe”. Romanen har titlen ”Couleurs de l’incendie” (”Flammernes farve”, 2018). Ligesom i den første del af historien er der tale om en fortælling befolket af et stort og farverigt persongalleri, som flettes sammen med faktuelle historiske detaljer fra mellemkrigstidens Frankrig, denne gang fra 1927 og ti år frem. Også i denne Lemaitre-roman flettes en underholdende fortælling sammen med en tematisering af de personlige og samfundsmæssige følgevirkninger af krig.

54769741

Hovedpersonen i ”Flammernes farve” er rigmandsdatteren Madeleine, som også spillede en stor rolle i ”Vi ses deroppe”. Broren Èdouard med det ødelagte ansigt har år forinden begået selvmord, Madeleine er blevet skilt fra charlatanen Pradelle, som sidder i fængsel efter en stor svindelskandale, og hun er nu alene med sønnen Paul. Efter sin fars død står hun til at overtage hans bankforretning og formue, men får andet at tænke på, da Paul på bedstefarens begravelsesdag kaster sig ud ad vinduet. Han overlever, men bliver lam fra livet og ned. På kort tid forsvinder Madeleines arv ligeledes, da hun af nogle af sine nærmeste lokkes til fejlinvesteringer. Hun må herefter forsøge at genopbygge sit liv og sin sociale status.

Også i denne roman gør Pierre Lemaitre brug af en alvidende fortællerstemme, som fremsynet har overblik over hele fortællingen og henvender sig direkte til læseren: ”For at De, kære læser, skal kunne forstå, hvorfor alle sad som på nåle, vil det nok være på sin plads at afsløre, hvad der var sket de foregående tre år.” (s. 200).

Ligesom i den første bog skildres et samfund så traumatiseret af krigen, at ingen længere tør stole fuldt ud på hinanden, og hvor korrupte magtstrukturer og grådighed lurer. Andre genkomne tematikker er evnen til at overkomme livets udfordringer, men også hævn, svindel og overgreb mod et barn spiller en rolle i romanen, som fint kan læses uden kendskab til Lemaitres første historiske roman.