Beslægtede forfatterskaber

Sabine Lemires forfatterskab er kendetegnet ved, at historierne inviterer læserne til at være medskaber enten i form af kageopskrifter, som karaktererne bager, og som man selv kan afprøve eller som i ”Mira på lejrskole”, hvor læseren selv kan bestemme handlingen. Bøger, hvor man selv kan bestemme handlingen, gjorde også indtryk på Lemire, da hun var barn. I et interview nævner hun en serie, der hedder ”du er hovedpersonen”, som er en børnebogsserie skrevet af forskellige forfattere og som udkom i årene 1985-1989. En titel på en bog i serien er ”Du er hovedperson i Sabotage” af Jay Leibold skrevet i 1987. Om serien siger Lemire: Man skulle selv som læser være med til at vælge handlingen i bøgerne. Jeg læste dem sammen med mine veninder og vi diskuterede, hvad vi skulle gøre. I virkeligheden var de lidt som et spil for os.” (Pernille Hartfelt: Sabine Lemire - en forfatter du skal kende. Københavns biblioteker, 2019-05-31). Siden er der blevet skrevet mange børne- og ungdomsbøger med interaktive historier.

Som et nutidigt eksempel på en historie, hvor læseren skal vælge, hvordan historien udvikler sig, er ”Fest i klubben” skrevet af Dorte Schou i 2015. Venskaber og især veninderelationer er et gennemgående tema i Lemires historier, hvilket også er et tema som ”Fest i klubben” berører. I bogen er læseren hovedpersonen Alma, som skal til fest i klubben med sin bedste veninde Mille, men klassens populære pige kommer imellem veninderne, og læseren skal afgøre, hvordan historien udvikler sig.

I samme interview nævner Lemire børnebogen ”Overkøje/Underkøje” skrevet af Karen Vad Bruun i 2019. Omdrejningspunktet for historien er en klasse, som tager på lejrskole og deres oplevelser med at være af sted. Historien har således også tematiske ligheder med ”Mira på lejrskole”. Om ”Overkøje/Underkøje”, siger Lemire: Den sendte mig direkte tilbage på lejrskole i 5. klasse. Stemninger og sprog er vældig fint.” (Pernille Hartfelt: Sabine Lemire - en forfatter du skal kende. Københavns biblioteker, 2019-05-31).

En anden bog, som Lemire nævner, er ”Kittes køkkenhave” skrevet af Signe Kjær i 2017. Om bogen siger Lemire: Der er nogle bøger, hvor tegningerne bliver selvstændige historier, ved siden af teksten. Den slags bøger elsker jeg, det gjorde jeg også som barn. Jeg er vild med Signes tegninger.” (Pernille Hartfelt: Sabine Lemire - en forfatter du skal kende. Københavns biblioteker, 2019-05-31). Illustrationerne i Lemires billedbøger spiller også en central rolle, de er stemningsmættede og underbygger dialogerne, og flere af scenerne er ordløse, hvor det er billederne, der formidler historien.

”35 kilos håb” af den franske forfatter Anna Gavalda er en ungdomsbog, som Lemire fremhæver:Det er en utrolig fin ungdomsroman, som jeg har læst flere gange. Bliver rørt og græder hver gang.” (Christina Merolli: Sabine Lemires rejsetips til Paris. Merollismicropolis, 2017-05-24). Bogen blev udgivet i 2014 og fortæller historien om en 13-årig dreng, der kun er lykkelig, når han pusler med sit værktøj og sine opfindelser. Drengen har skaberglæde, opfindsomhed og kreativitet tilfælles med alle karaktererne i Lemires historier.