Baggrund

Citat
”Men jo ældre jeg bliver, desto bedre forstår jeg, hvordan helvede er en trøstende myte om retfærdighed, for der kommer jo ingen straf, ingen opgørelse, dommedag er menneskehedens kollektive livsløgn, for tiden fortsætter bare, selv hvis alt forsvinder.”
”Selv hvis alt forsvinder”, s. 369.

Journalist og forfatter Jens Liljestrand er født i 1974 i svenske Västervik. Hans svenske far og danske mor er begge læger og bistandsarbejdere, og familien har flyttet meget og har boet en periode i Mozambique. Liljestrand er uddannet fra universiteter i San Diego og Lund, hvorfra han blev ph.d. i litteraturvidenskab i 2009 med en afhandling om den svenske udvandrerforfatter Vilhelm Moberg. Afhandlingen blev udgivet i 2010 med titlen ”Mobergland: personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie” og i 2018 fulgt op af den første komplette biografi om Vilhelm Moberg, ”Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg”, der blev nomineret til den prestigefulde Augustprisen.

Allerede i 2003 havde Jens Liljestrand debuteret med interview- og reportagebogen ”Made in pride – ett reportage om det rosa kapitalet” om homoseksuelles frigørelse og kønnet markedsføring hos for eksempel Volvo og IKEA. Sin skønlitterære debut fik han i 2009 med novellesamlingen ”Paris-Dakar”, som han modtog Tidningen Vi’s litterære pris for, og den fulgte han i 2011 op med kollektivromanen ”Adonis” om den svenske mand.

Det, der skulle blive Jens Liljestrands internationale gennembrud, var den store klimaroman ”Selv hvis alt forsvinder”, der har titel fra et digt af den svenske forfatter Bruno K. Öijer: Även om allt tar slut. Den udkom i 2021, er den første i en planlagt serie om klimaforandringernes indvirkning på mennesket og dets psyke og er indtil videre oversat til 22 sprog. I et interview til Politiken fortæller Jens Liljestrand, at han med romanen ikke har villet skrive et debatoplæg, men i stedet sætte ord på det, der sker i verden i dag: »Min bog er et forsøg på at gestalte vores følelser på det her helt særlige tidspunkt i historien, hvor vi alle sammen ved, at det her sker. Uanset hvor varm den her sommer bliver, vil den være den køligste i resten af vores liv. Vi ved det, og den følelse - den komplekse situation - prøver jeg at sætte ord på, fordi jeg tror, vi har brug for at snakke om det, der sker. For det sker...«. (Anne Bech-Danielsen: For første gang er vi ikke i færd med at ødelægge. Politiken, 2022-06-11).

Liljestrand har været anmelder og skribent på aviserne Sydsvenskan og Dagens Nyheter samt kulturredaktør på Expressen. Ved siden af forfattergerningen skriver han stadig freelance.

Jens Liljestrand er gift og har tre døtre og er i dag bosat i Täby nord for Stockholm.