portræt af Jens Liljestrand
Foto: Fredrik Hjerling

Jens Liljestrand

cand.mag. Anne Vindum, april 2023.
Top image group
portræt af Jens Liljestrand
Foto: Fredrik Hjerling

Sverige brænder, aktivister smadrer Stockholm og velfærdsstaten har opgivet at redde sine borgere fra et infernalsk klimakollaps. Det er det dramatiske setup i Jens Liljestrands dystopiske klimaroman ”Selv hvis alt forsvinder”, hvor han lader sine karakterer se deres egen undergang og mest usle og selviske sider i øjnene. Samtidig er der et håb indlejret, for selv i stormens øje går livet videre med teenageforelskelser, nye solbriller og fornyet handlekraft.

62547111

Blå bog

Født: 18. december 1974 i Västervik, Sverige.

Uddannelse: Ph.d. i litteraturvidenskab, Lund Universitet, 2009.

Debut: Made in pride: ett reportage om det rosa kapitalet, 2003. Fagbog.

Litteraturpriser: Samfundet De Nios John Landquist pris, 2018. Det Letterstedtska författarpriset, 2019. Axel Hirsch-prisen, 2019.

Seneste danske udgivelse: Selv hvis alt forsvinder. Lindhardt og Ringhof, 2022. Roman. Oversat af Andrea Fehlauer.

Inspiration: Peter Høeg, Michel Houellebecq.

 

 

 

Videoklip

Hør Jens Liljestrand fortælle om ”Selv hvis alt forsvinder”. Lindhardt og Ringhof, 2022.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Men jo ældre jeg bliver, desto bedre forstår jeg, hvordan helvede er en trøstende myte om retfærdighed, for der kommer jo ingen straf, ingen opgørelse, dommedag er menneskehedens kollektive livsløgn, for tiden fortsætter bare, selv hvis alt forsvinder.”
”Selv hvis alt forsvinder”, s. 369.

Journalist og forfatter Jens Liljestrand er født i 1974 i svenske Västervik. Hans svenske far og danske mor er begge læger og bistandsarbejdere, og familien har flyttet meget og har boet en periode i Mozambique. Liljestrand er uddannet fra universiteter i San Diego og Lund, hvorfra han blev ph.d. i litteraturvidenskab i 2009 med en afhandling om den svenske udvandrerforfatter Vilhelm Moberg. Afhandlingen blev udgivet i 2010 med titlen ”Mobergland: personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie” og i 2018 fulgt op af den første komplette biografi om Vilhelm Moberg, ”Mannen i skogen: en biografi över Vilhelm Moberg”, der blev nomineret til den prestigefulde Augustprisen.

Allerede i 2003 havde Jens Liljestrand debuteret med interview- og reportagebogen ”Made in pride – ett reportage om det rosa kapitalet” om homoseksuelles frigørelse og kønnet markedsføring hos for eksempel Volvo og IKEA. Sin skønlitterære debut fik han i 2009 med novellesamlingen ”Paris-Dakar”, som han modtog Tidningen Vi’s litterære pris for, og den fulgte han i 2011 op med kollektivromanen ”Adonis” om den svenske mand.

Det, der skulle blive Jens Liljestrands internationale gennembrud, var den store klimaroman ”Selv hvis alt forsvinder”, der har titel fra et digt af den svenske forfatter Bruno K. Öijer: Även om allt tar slut. Den udkom i 2021, er den første i en planlagt serie om klimaforandringernes indvirkning på mennesket og dets psyke og er indtil videre oversat til 22 sprog. I et interview til Politiken fortæller Jens Liljestrand, at han med romanen ikke har villet skrive et debatoplæg, men i stedet sætte ord på det, der sker i verden i dag: »Min bog er et forsøg på at gestalte vores følelser på det her helt særlige tidspunkt i historien, hvor vi alle sammen ved, at det her sker. Uanset hvor varm den her sommer bliver, vil den være den køligste i resten af vores liv. Vi ved det, og den følelse - den komplekse situation - prøver jeg at sætte ord på, fordi jeg tror, vi har brug for at snakke om det, der sker. For det sker...«. (Anne Bech-Danielsen: For første gang er vi ikke i færd med at ødelægge. Politiken, 2022-06-11).

Liljestrand har været anmelder og skribent på aviserne Sydsvenskan og Dagens Nyheter samt kulturredaktør på Expressen. Ved siden af forfattergerningen skriver han stadig freelance.

Jens Liljestrand er gift og har tre døtre og er i dag bosat i Täby nord for Stockholm.

Selv hvis alt forsvinder

”Der er en puls af eventyr i det hele, jeg tager en selfie med Zack ved broen med søen i baggrunden og skriver Deromme i skoven brænder det. Vi må se at komme væk herfra – nu er også vi klimaflygtninge. Sørgeligt, men sandt. #climatechange og lægger det op, og straks kommer der hjerter og emojier (…)”.
”Selv hvis alt forsvinder”, s. 22.

I 2021 udgav Jens Liljestrand ”Även om allt tar slut” (”Selv hvis alt forsvinder”, 2022), der er en hilsen til os forkælede nordboere, der ikke mærker klimaforandringernes dødelige konsekvenser på egen krop.

Med fire jeg-fortællere foregår romanen over en uge sidst i august midt i Sverige. Skovene brænder, mennesker flygter, dør og installeres i provisoriske lejre. Velfærdsstaten imploderer for øjnene af en befolkning, der er vant til, at der altid kommer nogen og hjælper. Det gør der ikke nu, for brandene spreder sig, infrastrukturen kollapser, og Stockholm hærges af rasende klimaaktivister.

62547111

Trebarnsfaren Didrik har en elbil og taler dunder om klimaet – og elsker bøffer og Thailandsrejser. Træt af sit halvdøde ægteskab flygter han med deres yngste barn på armen fra den lammende kendsgerning, at han ikke kan redde sin familie. Han tager til Stockholm til sin tidligere elskerinde Melissa i stedet for at blive på den campingplads, hvor hans kone og datter er sammen med hundredvis af desperate klimaflygtninge.

Influenceren Melissa kæmper for at bevæge sig opad fra sin indvandrerbaggrund. Hun har en afhængighed af smertestillende medicin og har under hashtagget #vælgglæde taget stilling til alt det klimahysteri: Skal vi nu ikke have lov at have det sjovt.

19-årige André er desillusioneret søn af tennislegenden Anders Hell, der ikke har øje for sit omsorgssvigtede barn. Det bliver hans endeligt, da André endelig møder sin egen handlekraft ombord på en sejlbåd med en flok retningsløse klimaaktivister.

Sidste fortæller er Vilma, Didriks 14-årige datter, der af sin far præsenteres som en forkælet teenager, men som den eneste indgyder håb for fremtiden ved at træde i karakter som aktivt handlende for fællesskabet. Hun kører rundt til lokale daginstitutioner for at fikse bleer til børnene i lejren og er i kontakt med sine idealer og sine følelser modsat sin mor, der bruger dagene på at scrolle på internettet.

Liljestrands fremadskridende plot skaber dramatik på en bund af velfærdssamfundet: Vi er vant til, at staten fikser det hele for os, men her er alt kollapset, og spørgsmålet er nu, hvad krisen får os mennesker til at gøre ved hinanden.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Selv hvis alt forsvinder"