Selv hvis alt forsvinder

Citat
”Der er en puls af eventyr i det hele, jeg tager en selfie med Zack ved broen med søen i baggrunden og skriver Deromme i skoven brænder det. Vi må se at komme væk herfra – nu er også vi klimaflygtninge. Sørgeligt, men sandt. #climatechange og lægger det op, og straks kommer der hjerter og emojier (…)”.
”Selv hvis alt forsvinder”, s. 22.

I 2021 udgav Jens Liljestrand ”Även om allt tar slut” (”Selv hvis alt forsvinder”, 2022), der er en hilsen til os forkælede nordboere, der ikke mærker klimaforandringernes dødelige konsekvenser på egen krop.

Med fire jeg-fortællere foregår romanen over en uge sidst i august midt i Sverige. Skovene brænder, mennesker flygter, dør og installeres i provisoriske lejre. Velfærdsstaten imploderer for øjnene af en befolkning, der er vant til, at der altid kommer nogen og hjælper. Det gør der ikke nu, for brandene spreder sig, infrastrukturen kollapser, og Stockholm hærges af rasende klimaaktivister.

62547111

Trebarnsfaren Didrik har en elbil og taler dunder om klimaet – og elsker bøffer og Thailandsrejser. Træt af sit halvdøde ægteskab flygter han med deres yngste barn på armen fra den lammende kendsgerning, at han ikke kan redde sin familie. Han tager til Stockholm til sin tidligere elskerinde Melissa i stedet for at blive på den campingplads, hvor hans kone og datter er sammen med hundredvis af desperate klimaflygtninge.

Influenceren Melissa kæmper for at bevæge sig opad fra sin indvandrerbaggrund. Hun har en afhængighed af smertestillende medicin og har under hashtagget #vælgglæde taget stilling til alt det klimahysteri: Skal vi nu ikke have lov at have det sjovt.

19-årige André er desillusioneret søn af tennislegenden Anders Hell, der ikke har øje for sit omsorgssvigtede barn. Det bliver hans endeligt, da André endelig møder sin egen handlekraft ombord på en sejlbåd med en flok retningsløse klimaaktivister.

Sidste fortæller er Vilma, Didriks 14-årige datter, der af sin far præsenteres som en forkælet teenager, men som den eneste indgyder håb for fremtiden ved at træde i karakter som aktivt handlende for fællesskabet. Hun kører rundt til lokale daginstitutioner for at fikse bleer til børnene i lejren og er i kontakt med sine idealer og sine følelser modsat sin mor, der bruger dagene på at scrolle på internettet.

Liljestrands fremadskridende plot skaber dramatik på en bund af velfærdssamfundet: Vi er vant til, at staten fikser det hele for os, men her er alt kollapset, og spørgsmålet er nu, hvad krisen får os mennesker til at gøre ved hinanden.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Selv hvis alt forsvinder"