michel
Philippe Matsas, Copyright Flammarion

Michel Houellebecq

journalist Karina Søby Madsen, 2006 og 2015. Blå bog og bibliografi opdateret juni 2023.
Top image group
michel
Philippe Matsas, Copyright Flammarion

Hvis man ønsker at tage temperaturen på det moderne vestlige samfund, så er Michel Houellebecq manden at gå til. I samtlige romaner benytter han sin pen som termometer og stiller diagnosen på den evigt lidende patient – den vestlige virkelighed besmittet af parasitten: mennesket. Med en skrift gennemsyret af humor, hudløshed og sensationsmageri fremstilles og udstilles en barsk verden præget af kyniske, følelsesløse individer, af desillusionerede romantikere, der udelukkende formår nærvær i form af sex – og helst så grænseoverskridende som muligt.

 

136214381

Blå bog

Født: 26. februar 1958 på den franske ø La Reunion i det Indiske Ocean.

Uddannelse: Uddannet landbrugsingeniør i 1980.

Debut: HP Lovecraft, contre le monde, contre la vie. Éditions du Rocher, essay, 1991.

Litteraturpriser: Prix Tristan Tzara, 1992. Prix Flore, 1996. Grand Prix des Lettres Jeunes Talents, 1998. Prix Novembre, 1998. International IMPAC Dublin Literary Award, 2002. Prix Goncourt, 2010. Austrian State Prize for European Literature, 2019.

Seneste udgivelse: Christian Authier: Politikeren Houellebecq. Eksistensen, 2023. (Houellebecq politique, 2022). Oversat af Peer Bundgaard.

Inspiration: Baudelaire, Nietzsche, Schopenhauer.

Artikel type
voksne

Baggrund

"Jeg bryder mig ikke om denne verden. Jeg bryder mig afgjort ikke om den. Jeg afskyr det samfund, jeg lever i, jeg synes, reklamerne er kvalmende, IT er til at brække sig over. Hele mit arbejde inden for IT-branchen går ud på at skabe flere referencer, krydsreferencer og kriterier for rationelle beslutninger. Det er fuldkommen meningsløst.
"Elementarpartikler", s. 70.

Michel Houellebecq blev født på den franske ø La Reunion i det Indiske Ocean den 26. februar 1958, søn af en far, der var guide i bjergene og en mor, der var fysiolog. Ligesom det er tilfældet for mange af Houellebecqs litterære figurer, var hans forældre hippier, som hverken knyttede sig til hinanden eller til deres nyfødte barn. Derfor blev Houellebecq som seksårig flyttet ind til sin bedstemoder i Paris, hvor han voksede op. Han gik seks år på kostskole i Meaux, hvorefter han uddannede sig til landbrugsingeniør, en uddannelse der afsluttedes i 1980. Samme år giftede han sig med en søster til en klassekammerat, og året efter fik de sønnen Etienne.

Men Houellebecqs opvækst var determinerende, og han måtte igennem en periode med arbejdsløshed, skilsmisse, druk, depression og adskillige ophold på psykiatriske afdelinger. Som en af hans venner har udtrykt det, så er det utroligt, han overhovedet er i live: "Han har lidt meget. De ting, han har været igennem, tror jeg, ville have fået enhver normal person til at begå selvmord, men han har formået at finde tilbage til livet." (Emily Eakin: Publish and be damned. The Observer, 2000-11-19).

Heldigvis kom Houellebecq i kontakt med det litterære miljø, for det betød, at han øjnede muligheden for en anden livsbane. I 1985 blev Houellebecqs forfatterkarriere kickstartet ved, at han fik et par digte offentliggjort i magasinet Nouvelle Revenue de Paris, og i 1991 udgav han essayet "HP Lovecraft, contre le monde, contre la vie". Samme år blev han ansat som edb-medarbejder i den franske nationalforsamling, og mødet med den daglige rutine som lønslave gav ham inspiration til hovedkarakteren i den første roman "Extension du domaine de la lutte", som udkom på fransk i 1994 og på dansk i 2002 med titlen "Udvidelse af kampzonen".

I 1998 blev Houellebecq gift med Marie-Pierre Gauthier, som han lever med i Spanien. Den dag i dag ved Houellebecq ikke, hvor hans forældre er, og om de overhovedet lever.

 

H.P. Lovecraft

Houellebecqs forfatterkarriere blev skudt i gang med et biografisk essay om gyserforfatteren Howard Phillips Lovecraft, født i 1890. "H. P. Lovecraft: contre le monde, contre la vie" fra 1991 er tydeligvis drevet af Houellebecqs fascination af Lovecraft, og essayet dissekerer hans liv, levned og litteratur. Essayet tager sig ud som en art hyldest til Lovecraft, men samtidig fungerer det som et manifest for den unge, vilde og ambitiøse forfatter.

Houellebecq spejler sig i den afdøde forfatter, der kombinerede et absolut had til verden generelt med en særlig aversion for den moderne verden, som Houellebecq udtrykker det. Den samme definition skal vise sig at passe som fod i hose til Houellebecqs eget fremtidige forfatterskab. De to forfatteres syn på verden stemmer således fint overens, men til gengæld er der forskelle at spore på indholdssiden. Mens Lovecraft hverken tillægger økonomi eller sex stor betydning i sine værker, er Houellebecqs værker, som det bliver klart i det følgende, intet uden. Måske er det derfor, Houellebecqs interesse for Lovecraft siden er blegnet, som han udtrykker det i et interview i Dagbladet Information (Josyane Savigneau: Houellebecq: Verden er udfoldet lidelse. Dagbladet Information, 2005-08-27).