Amalie Skram
Den norskfødte forfatter Amalie Skram levede og skrev sine bøger i slutningen af 1800-tallet og hendes harcelerende beskrivelser af fattiges, kvinders og de psykisk syges situation er skånselsløse.
Den norskfødte forfatter Amalie Skram levede og skrev sine bøger i slutningen af 1800-tallet og hendes harcelerende beskrivelser af fattiges, kvinders og de psykisk syges situation er skånselsløse.
Hiroko Oyamada udvisker grænsen mellem fantasi og virkelighed i den surrealistiske ”Hullet”, hvor kvinden Asahi følger efter et mystisk væsen og falder i et hul, og den japanske forfatter vandt overbevisende den prestigefyldte The Akutagawa Prize i 2014 for kortromanen.
Den islandske forfatter Friða Ísberg bliver fremhævet som en bemærkelsesværdig litterær stemme i sin generation, og det er ikke uden grund. I sine værker kradser hun dybt i samtidens fernis og stikker brodden ind lige der, hvor det gør allermest ondt; ikke mindst i relationerne.
Hjalmar Söderberg er en af svensk realismes allerstørste romanforfattere. I sin samtid blev han anklaget for at være vemodig, blasert og pornografisk, og hans bøger om utroskab, voldtægt og mord vakte skandale.
Den svenske forfatter Karin Boye (1900-1941) opnåede i løbet af sit korte liv at blive en af Nordens vigtigste lyrikere i det tyvende århundrede. Hun debuterede som blot 22-årig med digtsamlingen ”Skyer” i 1922, hvori forfatterskabets melankoli- og længselstematik blev slået an.
I 2021 udgav Daniel Dalgaard sin romandebut ”Sfinx” efter næsten seks års arbejde – og to digtsamlinger.
Både i udlandet og i Danmark er der i de senere år kommet mange nye forfatterstemmer med baggrund i underklassen. De skriver bøger, der beskriver, undersøger og udstiller klassesamfundet fra forskellige vinkler.
Den amerikanske forfatter Ursula K. Le Guin har skrevet nogle af verdens mest berømte sci-fi-romaner, både for børn og voksne. Hun har skrevet mere end 20 romaner og desuden poesi og essays. Den feministiske sci-fi, som man bl.a.
Carsten Müller Nielsen har stort set fløjet under radaren i den litterære offentlighed siden sin debut i 2010. Det er slut nu.
Bent Haller har mere end 100 bøger bag sig og har skrevet inden for mange genrer og om mange emner. Kendetegnende for forfatterskabet er, at Haller bruger sig selv og sine egne oplevelser og erfaringer, og at han ofte skriver om skæve og anderledes eksistenser.
Er du biblioteksbruger eller elev?