samfundskritik

Stemmer fra bunden

Både i udlandet og i Danmark er der i de senere år kommet mange nye forfatterstemmer med baggrund i underklassen. De skriver bøger, der beskriver, undersøger og udstiller klassesamfundet fra forskellige vinkler.

Édouard Louis

Med politisk indignation trækker Édouard Louis i sine bøger det tæppe væk, der skjuler Frankrigs underklasse. Det er litteratur derfra, hvor bøsse stadig er et skældsord og læsning en fornærmelse.

Karin Boye

Indledning

Den svenske forfatter Karin Boye (1900-1941) opnåede i løbet af sit korte liv at blive en af Nordens vigtigste lyrikere i det tyvende århundrede.

Daniel Dalgaard

Indledning

I 2021 udgav Daniel Dalgaard sin romandebut ”Sfinx” efter næsten seks års arbejde – og to digtsamlinger.

Ursula K. Le Guin

Den amerikanske forfatter Ursula K. Le Guin har skrevet nogle af verdens mest berømte sci-fi-romaner, både for børn og voksne. Hun har skrevet mere end 20 romaner og desuden poesi og essays. Den feministiske sci-fi, som man bl.a.

Carsten Müller Nielsen

Indledning

Carsten Müller Nielsen har stort set fløjet under radaren i den litterære offentlighed siden sin debut i 2010. Det er slut nu.

Bent Haller

Indledning

Bent Haller har mere end 100 bøger bag sig og har skrevet inden for mange genrer og om mange emner.

Yu Hua

Indledning

Kinesiske Yu Hua startede sin litterære løbebane som smal avantgardist, men fra omkring 1990’erne begyndte han at skrive en række stort anlagte krøniker, der med effektive greb og prunkløs realisme udlægger Kinas voldsomt tumultariske his

Mikhail Bulgakov

Indledning

En livslang kamp mod censuren og heftig modstand fra kultureliten vidner om en forfatter med en kompromisløs tilgang til litteraturen.

Bent Haller (børn og unge)

Indledning

Med mere end 100 bøger og flere litteraturpriser bag sig er Bent Haller en af mastodonterne inden for dansk børne- og ungdomslitteratur. Hans bøger er mest af alt bare fantastisk gode historier, som sætter sig hos enhver læser, barn som voksen.