portræt af Michael Enggaard
Foto: Politikens Forlag

Michael Enggaard

cand.mag. Anne Vindum, januar 2025.
Top image group
portræt af Michael Enggaard
Foto: Politikens Forlag

Journalist Michael Enggaard giver uden romantiserende omsvøb indblik i såvel en rå bokseverden som et ødelæggende prostitutionsmiljø. Med stor sympati for sine ikke ligefrem ufejlbarlige karakterer lirker han dørene op til kulturer, hvor der er store konsekvenser ved at bryde reglerne. Både den forliste bokser Frank i ”Svækling” og den udholdende frisør Myrna i ”Myrna” har svære kort på hånden, men de spiller dem efter bedste evne og formår med deres store hjerter at give kærlighed videre. Enggaards effektive og underholdende romaner minder om ikke at tage noget for givet, men i stedet selv tage styring over sit liv.

 

137777096

 

 

Blå bog

Født: 1971.

Uddannelse: Journalist.

Debut: Svækling. Politikens Forlag, 2017. Roman.

Litteraturpriser: Skulderklaplegatet, 2019.

Seneste danske udgivelse: Myrna. Politikens Forlag, 2024. Roman.

Artikel type
voksne

Baggrund

”På få minutter forsvandt han ind i rytmen af cirkelbevægelser uden at anstrenge sig. Han havde aldrig formuleret, hvad der tiltrak ham ved faget, men han kunne lide at røre karrosserierne og følge deres former med hænderne, og det var en tilfredsstillelse at arbejde sig ind til den rå metallegering for efterfølgende at spartle og gøre klar til opbygningen af en ny blank overflade i den rigtige nuance. Gjorde han sit arbejde godt, kunne ingen se, at bilen havde haft en skade.”
”Svækling”, s. 38.

Michael Enggaard er født i 1971 og boede i Hvidovre, indtil hans forældre blev skilt. Herefter flyttede han til Frederikshavn med sin mor, og han fortæller i et interview med Euroman, at han ikke havde så mange at snakke med og derfor gloede meget: ”Jeg er gået gennem livet med meget åbne øjne og har været opmærksom, fordi jeg så gerne ville forstå tingene og forstå de steder, jeg kom til. Man kan sige, at jeg bruger en version af de ting, jeg har set. Der er selvfølgelig noget af det, der er taget direkte fra mit eget liv. Fx er hovedpersonens far død, og min far døde, mens jeg skrev bogen. (”Efterhånden mulighed for sol”, red.)” (Sofie Valentin: Normale mennesker. Euroman, marts 2021).

Michael Enggaard er uddannet journalist og har arbejdet 20 år på Jyllands-Postens kulturredaktion. Da han var i starten af sine 20’ere, arbejdede han på en roman, der mest af alt blev til sammenkrøllede stykker papir på gulvet i hans lejede værelse. Ideen om en roman havde altså rumsteret i ham i mange år, da han i 2017 debuterede med romanen ”Svækling”. Arbejdet med den blev først en realitet, da en personlig tragedie fik ham til at overveje, hvad han gik og brugte sin tid på: ”For tre år siden skete der noget, der vendte alt rundt. Min kone fødte et dødfødt barn. Jeg følte, at jeg måtte begynde at tage mig selv og tiden alvorligt. Det skulle være slut med at spilde så meget tid. Jeg tog orlov og kom i gang med min bog.” (Emil Norsker: En personlig tragedie fik Michael Enggaard til at tage sig sammen og skrive sin debut-roman. Euroman, 2017-09-15). ”Svækling” er siden udkommet i Sverige, Frankrig og Tjekkiet. I 2021 udgav han sin anden roman, ”Efterhånden mulighed for sol”, og i 2024 kom ”Myrna” om 1990’ernes rå prostitutionsmiljø på Vesterbro i København, om et samfund der svigter og vrede kvinder, der tager handsken op.

Udover de skønlitterære værker har Enggaard skrevet biografier om bokseren Mikkel Kessler og musikeren Sussi Nielsen, kendt fra Skagen-duoen Sussi & Leo.

I dag er forfatteren bosat på Vesterbro i København.

Aktuelt værk: Myrna

”– Har du levet hårdt? spurgte han.
– Er det så tydeligt?
– Du er ikke så fordomsfuld.
– Jeg ved ikke, hvad jeg er. Jeg føler, at jeg er med i en eller anden udholdenhedstest. Der sidder nogle og overvåger mig og spiller på, hvornår jeg bryder sammen. Undskyld, du spurgte selv.”
”Myrna”, s. 212.

I Michael Enggaards tredje roman, ”Myrna” fra 2024, møder vi frisøren Myrna, der har sin egen salon med lejlighed ovenpå, beliggende på Damhustorvet i Rødovre: ”For fremmede var det et intetsigende torv. (…) For Myrna var det en verden.” (s. 7). Hun har med alle sine kræfter stablet et stabilt liv på benene for sig selv og sin teenagedatter Anna, der aldrig har mødt sin far.

Som ung var Myrna sexarbejder og stofbruger på det Vesterbro, der i 1990’erne var noget mere råt end det er i dag, og i en række podcastoptagelser, Anna laver til skolen, fortæller Myrna om de hårde år som ”festpige”. Dengang holdt sammenholdet med Pia, Linda og de andre hende oven vande, men efter en skæbnesvanger aften har de mistet kontakten. Da Myrna får øje på den tarvelige alfons Roar på et billede i avisen, åbner fortiden sig som en afgrund, hun ikke kan springe henover længere, men bliver nødt til at dykke ned i for at forstå og måske forsone sig med.

137777096

Som en anden detektiv opsøger hun veninderne fra dengang, og de finder sammen om et ønske om retfærdighed – eller er det hævn? – mod den mand, der fik ødelagt dem alle godt og grundigt. Pia kan bondage, så da de får narret Roar hjem til julefrokost hos Linda, går et tredages torturshow i gang. De skyr ingen midler for at straffe deres gerningsmand, og i ret udpenslede scener hører vi om ophængning i reb, overnatning i kiste, sammensyning af hud og andre sadistiske uhyrligheder. Nettet strammes både i Myrnas privatliv og i opgøret med fortiden.

”Myrna” er en effektivt komponeret roman, der uden at romantisere eller offergøre skildrer det rå prostitutionsmiljø omkring Istedgade i 1990’erne. Heroinmisbrug, vold og hjemløshed var almindeligt, og Enggaard kommer sympatisk ind på de mange senfølger, det liv har. Det er meget forskelligt, hvordan kvinderne har etableret sig i livet, og hvilke strategier de bruger for at leve med deres historie. I podcastafsnittenes spørgsmål-svar kan man gennem de to generationer se, hvordan måden at tale om og forstå kvinders position i forhold til mænd har forandret sig.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Myrna"