Portræt af Dennis Gade Kofod
Foto: People's

Dennis Gade Kofod

cand.mag. Anne Vindum, 2015. Opdateret august 2018.
Top image group
Portræt af Dennis Gade Kofod
Foto: People's

Indledning

Med et grundfjelds forankring på Bornholm dykker Dennis Gade Kofod ned i lokale sagn og i nutidige udfordringer med manddom, sorg og provinsens afvikling. De realistiske skildringer brydes af noget udefrakommende, og der lurer en næsten eventyrlig magi over hans bøger. Samtidig holder den tydelige tilknytning til Rønne, Nexø og Balka Strand fortællingerne fast ved jorden. Med ”Folkemøg” fra 2018 slipper han de realistiske tøjler i sin første fantasyroman.

 

134144394

Blå bog

Født: 17. september 1976 i Randers. 

Uddannelse: Humanistisk basisuddannelse, RUC, 2000. Forfatterskolen, 2004.

Debut: Anskudte dyr. Anblik, 2005.

Litteraturpriser: Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, 2014.

Seneste udgivelse: Power to X. People's Press, 2022. (Torsdagsbarn-trilogien, 1).

Inspiration: Alle film med superhelte og drager, Marguerite Duras og Ernest Hemingway.

 

 

 

Videoklip

Dennis Gade Kofod fortæller om billedbogen ”Skifting”.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Mennesket har længe været respektløst. Nu må vi gøre noget. Vi kan ikke tage ansvar for hele verden, men øen her er i vores varetægt, nu tager vi den tilbage for en tid. Nu skal alle se os. Fra nu af er vi ikke længere usynlige./ Han peger på Nancy, du er kvinden. Du skal føde dem, der får betroet øen efter krigen./ Nancy kan ikke mærke sin krop./ Du kommer til at overleve.”
”Nancy”, s. 137.

Dennis Gade Kofod er født i 1976 og voksede op på Bornholm. Hans far er uddannet tjener og hans mor sygeplejerske, og sammen bestyrede forældrene strandhotellet Balka Søbad på Bornholm. Her på hotellet i skoven ved Balka er Dennis Gade Kofod vokset op og har hjulpet til, fra han var helt lille. Hotellet spiller en central rolle i hans roman ”Genfærd” fra 2013.

Efter at han i 1997 blev student fra Bornholms Amtsgymnasium, fik han økuller og flyttede til København, hvor han boede indtil 2007. I 2000 blev han færdig med den humanistiske basisuddannelse på RUC, og mellem 2002 og 2004 gik han på Forfatterskolen. Efter Forfatterskolen arbejdede han en del år som kok i København, mens han skrev på sin debutroman ”Anskudte dyr”, der udkom i 2005. Den blev fulgt op af ”Brøndtjætten” i 2006, og gennembrudsromanen ”Nexø Trawl” fra 2007, der handler om Nexø som udtjent fiskeriby og om hans egne ungdomserfaringer med at skille sig ud – og få tæsk for det. I 2010 udkom ”Superhelte i det hele taget”, i 2013 kom ”Genfærd” og i 2015 ”Nancy”. Indimellem romanerne har han skrevet to børnebøger om Frøken Knirk, et bidrag til krimiantologien ”Dette er ikke en krimi”, en bog med værklæsninger af den danske forfatter Christian Skov samt billedromanen ”Skifting”.

Om vejen frem mod at blive forfatter fortæller Dennis Gade Kofod: ”Jeg begyndte i gymnasiet for at blive biolog, og det var der, jeg opdagede, jeg kunne skrive. Jeg husker det selv som, at det var da vi læste Ved Vejen af Herman Bang, det slog mig, at det her vil jeg i stedet. Men det er nok løgn. Senere var det et tilfældigt møde med Lars Frost, der hørte mig læse op på Christianshavn, der var min egentlige introduktion til det litterære miljø, der ikke havde været på Bornholm. Før det var det at skrive noget jeg gjorde for mig selv, uden fornemmelse for, hvordan det egentlig gik.” (Anne Vindum: Interview med Forfatterweb, september 2015).

Økonomiske forhold gjorde, at han på et tidspunkt solgte andelslejligheden på Vesterbro og købte et hus i Rønne på Bornholm med sin kone Sisse. Her bor de i dag med deres tre børn. Tilbage på fødeøen har han blandt andet skrevet manuskript til et par teaterstykker og er medstifter og arrangør af den bornholmske litteraturfestival Jakob Hansens Litteraturfestival, der fandt sted første gang i september 2014. Han har tillige stiftet Den bornholmske forfatterskole, som han selv driver.

Anskudte dyr

”Jeg læner mig frem mod fuglen og spidser læberne, og lige så snart jeg kan mærke de fine fjer, der sidder omkring røven, laver jeg en kysselyd og trækker med hele kroppen hovedet tilbage. Alle klapper og hujer og hejer. Jørgen har ikke trykket på fuglen. Min far kommer over til mig. Han rækker mig et glas med bitter. ’Her er lidt til at fjerne smagen,’ siger han.”
”Anskudte dyr”, s. 83.

I 2005 udgav Dennis Gade Kofod debutromanen ”Anskudte dyr”, der handler om den unge mand Rasmus, som efter gymnasiet flytter fra fødeøen Bornholm til København. Han har fået job som kok på en restaurant på Vesterbro, hvor han bor. Hans ven Mads fra Bornholm er også flyttet til hovedstaden, men de ses ikke rigtig. Rasmus får hurtigt en stambar på Vesterbrogade, og her møder han den flirtende bartender Louise, der en dag inviterer ham til at blive hængende efter lukketid. De bliver kærester, og det tvinger Rasmus til at lukke det halvåbne sår efter ekskæresten Mette og til at tage stilling til, hvad han vil med kærligheden.

25740882

Rasmus har godt nok forladt Bornholm, men Bornholm har ikke sluppet sit tag i ham. Da han har Louise med derovre første gang, lærer han hende at løbe de bedste ruter gennem skoven ned til vandet, og han falder ofte tilbage til erindringerne om de gange, han har været med sin far på jagt. Først som barn og siden som ung på sin første jagt, hvor han høstede stor ros fra jagtklubben ved at skyde en sneppe. Skildringen af den unge jægers prøvelser fylder i det hele taget meget i romanen, lige som i titlens ”anskudte dyr”.

På Bornholm møder den unge Rasmus voksenverdenen i jagtstuen, hvor han skal kysse sneppen for at blive optaget blandt jægerne. I København slår man på tæven, når nogen har raget på ens dame, og en opvækst i skoven har ikke nødvendigvis modnet Rasmus til det hårdere liv i hovedstaden.

Øboens møde med storbyen udmønter sig i en række betragtninger over forskelle på mennesker og måder at leve på. Helt konkret lærer Rasmus at køre råddent på cykel af Louise, der griner af hans lovlydighed på cykelstien. På et mere abstrakt niveau udpensles forskellen mellem overtroisk at se på bølger som selvstændige væsner og omvendt at gå til verden på en logisk og rationel måde. Den buk, de møder i mørket på Frederiksberg, er måske udslag af en fantasi, men det er også muligt, at den er løbet ind i byen nordfra og er faret vild i skraldespandene ved Betty Nansen Teatret.