Baggrund

Citat
”Mennesket har længe været respektløst. Nu må vi gøre noget. Vi kan ikke tage ansvar for hele verden, men øen her er i vores varetægt, nu tager vi den tilbage for en tid. Nu skal alle se os. Fra nu af er vi ikke længere usynlige./ Han peger på Nancy, du er kvinden. Du skal føde dem, der får betroet øen efter krigen./ Nancy kan ikke mærke sin krop./ Du kommer til at overleve.”
”Nancy”, s. 137.

Dennis Gade Kofod er født i 1976 og voksede op på Bornholm. Hans far er uddannet tjener og hans mor sygeplejerske, og sammen bestyrede forældrene strandhotellet Balka Søbad på Bornholm. Her på hotellet i skoven ved Balka er Dennis Gade Kofod vokset op og har hjulpet til, fra han var helt lille. Hotellet spiller en central rolle i hans roman ”Genfærd” fra 2013.

Efter at han i 1997 blev student fra Bornholms Amtsgymnasium, fik han økuller og flyttede til København, hvor han boede indtil 2007. I 2000 blev han færdig med den humanistiske basisuddannelse på RUC, og mellem 2002 og 2004 gik han på Forfatterskolen. Efter Forfatterskolen arbejdede han en del år som kok i København, mens han skrev på sin debutroman ”Anskudte dyr”, der udkom i 2005. Den blev fulgt op af ”Brøndtjætten” i 2006, og gennembrudsromanen ”Nexø Trawl” fra 2007, der handler om Nexø som udtjent fiskeriby og om hans egne ungdomserfaringer med at skille sig ud – og få tæsk for det. I 2010 udkom ”Superhelte i det hele taget”, i 2013 kom ”Genfærd” og i 2015 ”Nancy”. Indimellem romanerne har han skrevet to børnebøger om Frøken Knirk, et bidrag til krimiantologien ”Dette er ikke en krimi”, en bog med værklæsninger af den danske forfatter Christian Skov samt billedromanen ”Skifting”.

Om vejen frem mod at blive forfatter fortæller Dennis Gade Kofod: ”Jeg begyndte i gymnasiet for at blive biolog, og det var der, jeg opdagede, jeg kunne skrive. Jeg husker det selv som, at det var da vi læste Ved Vejen af Herman Bang, det slog mig, at det her vil jeg i stedet. Men det er nok løgn. Senere var det et tilfældigt møde med Lars Frost, der hørte mig læse op på Christianshavn, der var min egentlige introduktion til det litterære miljø, der ikke havde været på Bornholm. Før det var det at skrive noget jeg gjorde for mig selv, uden fornemmelse for, hvordan det egentlig gik.” (Anne Vindum: Interview med Forfatterweb, september 2015).

Økonomiske forhold gjorde, at han på et tidspunkt solgte andelslejligheden på Vesterbro og købte et hus i Rønne på Bornholm med sin kone Sisse. Her bor de i dag med deres tre børn. Tilbage på fødeøen har han blandt andet skrevet manuskript til et par teaterstykker og er medstifter og arrangør af den bornholmske litteraturfestival Jakob Hansens Litteraturfestival, der fandt sted første gang i september 2014. Han har tillige stiftet Den bornholmske forfatterskole, som han selv driver.