Baggrund

Citat
”jeg er gylden iphone
altid klar med ordenes tavshed
der er tavshed mellem os
fordi vi mødtes til en fest
og nu skal hjem i dag med vores boarding cards
jeg er net af perifere relationer
jeg er lille iphone gylden i håret
kun berøring
aldrig i dybden
jeg har microchipflashcardblodigtbørnearbejde i
kroppen
jeg har afrika som struktur i øjet
jeg har feberen i kroppen”
”Guld”, s. 61.

Victor Boy Lindholm er født i 1991. Han bor i dag på Amager med sin kæreste og datter og har brugt store dele af sit liv på at cykle rundt i Europa og skrive om det. Og så er han vokset op i Værløse nord for København: ”Engang et sted, der var tættere på Ballerupcentret, knallerter og solarier, men som nu bliver betragtet som en del af Nordsjælland. Det kan jeg ikke helt vænne mig til.” (Ida Relsted Kærup: Hvordan ville livet være, hvis vi var bedre til at tale med hinanden. Bookmate Journal, 2022-10-05). Han fisker meget, er tidligere eliteløber og fortæller også, at han som lille var dårlig til at læse og først lærte det i slutningen af tredje, starten af fjerde klasse. Derfor er hans litterære interesse ikke kommet ad en højpandet vej. Han er flasket op på fantasy-serier som ”Dungeons and Dragons” og Peter Høeg-bøger.

Det med at læse kom han efter. Han er uddannet cand.mag. i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og debuterede i 2013 med digtsamlingen ”Drone”. Derefter kom den anmelderroste hyklertrilogi med ”Guld”, ”No Hard Feelings” og ”Resort” i 2014, 2015 og 2018. Siden har han skrevet digte, essays, et teaterstykke og en roman. Og så skriver han om kulturstof for især Information og for andre danske og udenlandske medier.

Måske fordi hans egen vej ind i litteraturen gik ad andre veje end den, som skolen præsenterer en for, forsøger han at gøre litteraturen tilgængelig for flere: ”Når det kommer til musik, tænker man: ”Kan jeg lide det, eller kan jeg ikke lide det?”. Dér tolker vi umiddelbart, hvor vi derimod dræber folks læselyst med vores ekstremt tekniske måde at analysere litteratur på. Jeg kunne godt tænke mig, at vi sammen gjorde litteraturen lidt mindre skræmmende.” (Kasper Madsbøll Christensen: Victor på 28 var enormt dårlig til at læse som barn: I dag er han succesfuld forfatter. Dr.dk, 2020-06-14). Det gør han blandt andet ved at ville virkeligheden noget med det, han skriver. Hans forfatterskab er vendt mod verden. Det engagerer sig i samtiden og er i konstant dialog med emner som natur, politik og køn. Det er blandt meget andet et svirp mod os hyklere – forfatteren inklusive – der siger et og gør noget andet. Og på samme tid er det et rum til præcis dén skamfulde følelse.

I marts 2023 udgiver Victor Boy Lindholm fagbogen ”Isbogen - hvordan isen har formet vores verden og kommer til at forandre alt”, der er skrevet i samarbejde med professor i klimaforandringer Sebastian H. Mernild.