Beslægtede forfatterskaber

Queer-tematikken, der kendetegner Mads Ananda Lodahls forfatterskab, er en ny tematik i dansk litteratur, men man finder den i udenlandske forfatterskaber. Skotske Douglas Stuart skriver for eksempel om kønsidentitet og bruger som Lodahl af hovedstolen, når han skriver. Franske Édouard Louis skriver også om sin opvækst som homoseksuel i en provinsby i Frankrigs underklasse, og Torrey Peters’ debutroman ”Detransition, Baby” fra 2022 er en af de første bøger skrevet af en transkvinde. Som Lodahl udstiller hun også kønskonventionerne, men hendes projekt er i langt højere grad at nå ud til en bred læserskare.

I en dansk sammenhæng er det nærliggende at sammenligne Lodahls forfatterskab med Glenn Bechs. De har begge erfaring med homofobi og at vokse op i arbejderfamilier i små undertrykkende samfund, og de trækker på hovedstolen, når de skriver. Men det autofiktive bruges forskelligt. Glenn Bech skriver mere konkret om hændelser fra sit eget liv, mens Lodahl i højere grad bruger erfarede følelser, når han skriver. Som han siger: ”[Jeg] skriver (...) selvfølgelig også ovenpå mine egne erfaringer. Men altså ovenpå psykologisk stof og ikke så meget på autobiografisk stof, hvis den skelnen giver mening.” (Konfront: Universet smiler til de bløde drenge: En samtale med Mads Ananda Lodahl om Soft boys. Konfront, 2023-04-2021).

Begge forfatterskaber vidner om en dyb indsigt i det at være anderledes, udsat og for følsom til den heteroseksuelle verdensorden, hvilket både kommer til udtryk i sproget og tematikken. De har begge et skarpt blik for klassesamfundets struktur og dets betydning for både mennesker og litteratur, men hvor Glenn Bech især med manifestet ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” fra 2022 har et politisk, aktivistisk sigte med sin bog, skriver Mads Ananda Lodahl ikke med et budskab for øje. Han siger: ”Når jeg nu skriver skønlitteratur, har jeg ikke nogen politisk dagsorden. Der er ikke noget bestemt budskab, jeg gerne vil igennem med. Jeg vil ikke overbevise mine læsere om noget som helst.” (Konfront: Universet smiler til de bløde drenge: En samtale med Mads Ananda Lodahl om Soft boys. Konfront.dk, 2023-04-21).