portræt af Mads Anada Lodahl
Foto: Lærke Posselt

Mads Ananda Lodahl

Af cand.mag. Maria Roslev, august 2023. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
portræt af Mads Anada Lodahl
Foto: Lærke Posselt

Mads Ananda Lodahl skriver i sit litterære forfatterskab om sære drenge og mænd, der har sex med mænd, og han formidler med sikker hånd fortællinger, der udfolder sig i foruroligende, forførende og følsomme universer. I forfatterskabet er der en tematisering af udsathed, ensomhed, kønsidentitet, seksualitet og normalitet, og Lodahls fabulerende tone er både fængslende og autentisk, uanset om han beskriver minoritetsmiljøer, drengeværelser, naturen, seksuelle udfoldelser eller filosofiske tankerækker.

136845144

 

 

Blå bog

Født: 1980.

Uddannelse: Folkeskolelærer fra N. Zahles Seminarium, 2009.

Debut: Sauna. Gyldendal, 2021. Roman.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse: Romeo og Julian - Shakespeare genfortalt. Gyldendal, 2023.

 

 

 

 

Videoklip

Mads Ananda Lodahl taler om novellesamlingen ”Soft boys” i Go' Aften Live. TV 2, 2023-05-28.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Hans hud var glat og tør, og han vendte sig mod mig og famlede på mit bryst. Han tog fat i mine brystvorter, og jeg tog fat i hans, og han pressede sig ind imod mig. Han var tynd som et birketræ, og kroppen var tydelig i mine hænder.”
”Sauna”, s. 147.

Mads Ananda Lodahl er født og opvokset i Herning i en efter eget udsagn arbejderklassefamilie, hvor BT var det, man læste. At være anderledes og skille sig ud fra normen i Herning i 1990’erne var ikke nemt. Lodahl er blevet chikaneret, overfaldet og det, der er værre i barndomsbyen, fordi han er bøsse, alligevel er det især ensomheden, han fremhæver som det sværeste. Han siger: ”Ensomheden var det mest smertefulde. At jeg ikke kunne være med til det, som alle mine klassekammerater var så optaget af: Det med at have kærester, opleve sex, stå og kysse med sin kæreste ude i regnen foran skolen, når man havde fri. Ting, som det ville have stærke konsekvenser for mig at gøre, men som jeg i øvrigt heller ikke havde nogen, jeg kunne gøre det med.” (Anja Bech Spillemose: Han vil ødelægge den heteroseksuelle verdensorden. Kristeligt Dagblad, 2013-08-26).

Men noget godt var der i Gjellerupskole i Herning, hvor Lodahl gik. En engageret dansklærer. Han støttede Lodahl i at skrive, læste hans digte og gav feedback og har ifølge Lodahl en andel i, at han blev forfatter.

Lodahl er uddannet folkeskolelærer fra Zahles Seminarium, men har aldrig arbejdet som lærer. Da han flyttede fra Herning til København, blev han en del af forskellige aktivistmiljøer, hvor han mødte andre, der også oplevede ikke at passe ind i de trange normalitetskrav. Han har studeret queerteori på Københavns Universitet og holdt foredrag på skoler, gymnasier og andre steder om seksuelle og kønslige minoriteter og deres historie. Han har også skrevet for Information, været rådgiver hos Sex & Samfund og arbejdet som receptionist i sexklubber for mænd i København og Berlin.

Hans første selvstændige bogudgivelse er digtsamlingen ”Deler blod med myg” (2017), og i 2018 udgav han essaysamlingen ”Upassende Opførsel - 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden”. Derudover har han bidraget til flere novellesamlinger og til den seneste udgave af ”Kvinde - Kend din krop” i kapitlet om seksualitet. Han har med andre ord beskæftiget sig med køn, seksualitet og magt det meste af sit voksne liv både som aktivist, terapeut, foredragsholder og forfatter. I dag bor han i København efter i flere år at have været bosat i Berlin.

Aktuelt værk: Soft boys

”Jeg har læst, at vand har hukommelse. Hvis for eksempel onde mennesker eller skræmte dyr bader i en flod, vil frygten og ondskaben indlejre sig i flodens vandmolekyler igennem en slags energi eller vibration.”
”Soft boys”, s. 13.

Ti noveller som handler om outsiderdrenge, pubertet og overgange, og hylder både det fantastiske i litteraturen og mystiske i naturen.

”Soft boys” fra 2023 er Mads Ananda Lodahls anden litterære udgivelse og hans første novellesamling. Den består af ti noveller, der alle har en følsom teenagedreng som jegfortæller. Drengene bor i den samme fiktive landsby, de er anderledes og opfattes som særlinge. De står uden for fællesskabet – i skolen, i familien eller i landsbyen og kæmper alene med forskellige udfordringer. I hvert fald i begyndelsen af historierne. Fælles for alle ti noveller er nemlig også, at noget udefra kommer og hjælper fortællerne. Hjælpen kommer fra meget overraskende kanter og består i alt lige fra ufoer og Justin Bieber til forkølelsessår og en fritidsdykker.

135589985

Sidstnævnte optræder i novellen ”Night Fishing”, hvor en teenagedreng fisker med sin stedfar om natten i landsbyens sø. Stedfaren er en ubehagelig, truende mand, som, jegfortælleren instinktivt ved, ikke vil ham det godt. Hver gang de fisker, ser drengen et lys under vandet, og det skræmmer ham. En aften nævner drengen igen lyset for stedfaren. Det gør stedfaren så rasende, at han slår drengen, men anden gang han vil slå, dukker en fritidsdykker op af søen. Lyset kommer fra hans projektør, og fritidsdykkeren redder drengen fra slaget og muligvis også fra at miste livet.

Det greb går igen i alle novellerne: En form for mirakel indtræffer, og det redder hovedpersonen. Miraklerne giver drengene oprejsning og tilfører fortællingerne en retfærdighed.

Novellerne tematiserer både skolens og det lille samfunds brutalitet over for dem, der er anderledes, men hylder samtidig det sære og følsomme. Det plotstyrede i fortællestilen er centralt i hele novellesamlingen, men gengivelsen af drengenes følsomhed vidner om både stort kendskab og stor kærlighed til karaktererne.

”Soft boys” handler om outsiderdrenge, pubertet og overgange, og hylder både det fantastiske i litteraturen og mystiske i naturen.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Soft boys"

Sauna

”(...), men jeg ville ikke giftes med ham. Gift var noget, man tog for ikke at blive det. Det var bøssers triste selvmord for at undgå det arrangerede, heteroseksuelle tvangsægteskab. Det, vi havde, var bedre end noget, der kunne laves papir på. Det kunne ikke stå oprejst i en kirke. Det var for stort.”
”Sauna”, s. 67.

Mads Ananda Lodahls debutroman ”Sauna” (2021) er en kærlighedshistorie, der handler om transfyren William og jeg-fortælleren Johans hovedkuldse forelskelse. Det hele begynder i saunaklubben Adonis, hvor Johan arbejder. Saunaen er for mænd, der har sex med mænd, og en dag kommer William som gæst. Det bliver begyndelsen på en vild og magisk forelskelse. Sammen ser de zombiefilm, tager på scooterture, drikker masser af te, laver graffiti med sølvfarvet spraymaling og har en masse sex.

39064766

De nyder hinanden uden at fængsle forelskelsen i heteronormative lænker. Langsomt folder den generte William sig ud, mens han kæmper for retten til en brystoperation og fortsat at kunne tage hormoner. Han deltager i gruppemøder med andre transpersoner og finder styrke og genkendelse i fællesskabet. Johan støtter ham, så godt han kan, men bliver efterhånden mere og mere optaget af det politiske aspekt af kønsidentitet, seksualitet og minoriteter. Johan mener f.eks., at homovielser er en falliterklæring og udtryk for en leflen for de heteroseksuelles normer, og han ville ønske, at William kunne acceptere sig selv, som han er og gøre op med den binære kønsopfattelse. I takt med at hans holdninger radikaliseres, skubber han William fra sig, og trods deres forholds frihed og åbenhed undslipper de ikke et knust hjerte.

Tematisk kredser romanen om forelskelse, ungdom, køn og seksualitet, og forfatteren kaster et nuanceret blik på både sexklubber, mænds sex med hinanden og LGBT+-miljøet. Lodahl skriver indsigtsfuldt, direkte og følsomt om et miljø, de fleste har et sparsomt kenskab til, og både romanens dialog og stedsbeskrivelser er veloplagte og troværdige. Natur og krop skrives frem i et poetisk, følsomt sprog, hvor især transkroppen får en særlig plads.

”Sauna” er den første roman på dansk med en transkønnet hovedkarakter, og den er det, Lodahl i et interview kalder en fubu-bog - for us by us. (Mads Høyer Hansen: Forfatter Mads Ananda Lodahl: Verden har manglet en forelsket knaldroman om saunasex og bøssekærlighed. Heartbeats, 2021-05-25.) Det vil sige en roman, der er skrevet især til dem, der kan spejle sig i romanens karakterer og miljøer. Forfatteren udstreger dog, at bogen selvfølgelig også er til ”alle mulige såkaldte normale mennesker”.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Sauna"

Genrer og tematikker

Mads Ananda Lodahl har skrevet både digte, essays, noveller og en roman, og et gennemgående træk i forfatterskabet er, at historierne kredser om drenge og mandekarakterer, der føler sig lidt off i forhold til andre. Besjæling af naturen løber også som en rød tråd i Lodahls forfatterskab, hvor hovedpersonen Johan i debutromanen ”Sauna” helt konkret drømmer om at smelte sammen med den og har sex med et træ.

”Sauna” er overvejende realistisk, mens novellerne i ”Soft boys” indeholder flere magiske elementer, der gør dem næsten symbolske. Fælles for bøgerne er karakterernes troværdighed. Lodahl skriver dem frem, så de går lige i hjertet på en som læser.

Tematisk kredser Lodahl om emner som kønsidentitet, kærlighed, kønsroller, følsomhed, ensomhed, sorg, normalitet, ungdom og seksualitet. I ”Sauna” kæmper Johan og William for både deres kærlighed og frihed til at være, som de er, på trods af samfundets undertrykkende strukturer. Det er især den kønspolitiske og seksuelle frihed, der kredses om, mens det i novellesamlingen ”Soft boys” mere bredt handler om kampen for at få en plads, selvom man er anderledes. Men selvom Lodahl skriver om at gøre op med kategorier og sprænge rammer i samfundet, er hans bøger ikke aktivistiske projekter. De leverer ikke krystalklare holdninger, som læseren skal overbevises om, men skaber snarere rum, som man som læser kan spejle sig i – især dem, der tilhører marginaliserede grupper og sjældent bliver repræsenteret i litteraturen.

Sex er også en væsentlig tematik i Lodahls forfatterskab, især i debutromanen ”Sauna”, hvor sex ikke kun eksisterer som et sprog mellem par, men også er en måde at få venner på og udfordre sig selv. Mads Ananda Lodahl forklarer betydningen af sex således: ”Det er ligesom et meget stort sprog, noget man kan bruge til mange ting. Det er for eksempel også bare en hobby, ligesom man kan bygge puslespil eller samle på frimærker. Altså noget man går op i, og så finder man nogen – ”hey, laver du også det der, fedt nok, skal vi ikke gøre det sammen en dag?” - du ved fuldstændig på samme præmisser som andre hobbyer.” (Jo Carlsen: Han savnede romaner om transkønnede og skrev en selv. Jyllands-Posten, 2021-06-24).

SE OGSÅ VORES TEMA: Køn og identitet

Beslægtede forfatterskaber

Queer-tematikken, der kendetegner Mads Ananda Lodahls forfatterskab, er en ny tematik i dansk litteratur, men man finder den i udenlandske forfatterskaber. Skotske Douglas Stuart skriver for eksempel om kønsidentitet og bruger som Lodahl af hovedstolen, når han skriver. Franske Édouard Louis skriver også om sin opvækst som homoseksuel i en provinsby i Frankrigs underklasse, og Torrey Peters’ debutroman ”Detransition, Baby” fra 2022 er en af de første bøger skrevet af en transkvinde. Som Lodahl udstiller hun også kønskonventionerne, men hendes projekt er i langt højere grad at nå ud til en bred læserskare.

I en dansk sammenhæng er det nærliggende at sammenligne Lodahls forfatterskab med Glenn Bechs. De har begge erfaring med homofobi og at vokse op i arbejderfamilier i små undertrykkende samfund, og de trækker på hovedstolen, når de skriver. Men det autofiktive bruges forskelligt. Glenn Bech skriver mere konkret om hændelser fra sit eget liv, mens Lodahl i højere grad bruger erfarede følelser, når han skriver. Som han siger: ”[Jeg] skriver (...) selvfølgelig også ovenpå mine egne erfaringer. Men altså ovenpå psykologisk stof og ikke så meget på autobiografisk stof, hvis den skelnen giver mening.” (Konfront: Universet smiler til de bløde drenge: En samtale med Mads Ananda Lodahl om Soft boys. Konfront, 2023-04-2021).

Begge forfatterskaber vidner om en dyb indsigt i det at være anderledes, udsat og for følsom til den heteroseksuelle verdensorden, hvilket både kommer til udtryk i sproget og tematikken. De har begge et skarpt blik for klassesamfundets struktur og dets betydning for både mennesker og litteratur, men hvor Glenn Bech især med manifestet ”Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet” fra 2022 har et politisk, aktivistisk sigte med sin bog, skriver Mads Ananda Lodahl ikke med et budskab for øje. Han siger: ”Når jeg nu skriver skønlitteratur, har jeg ikke nogen politisk dagsorden. Der er ikke noget bestemt budskab, jeg gerne vil igennem med. Jeg vil ikke overbevise mine læsere om noget som helst.” (Konfront: Universet smiler til de bløde drenge: En samtale med Mads Ananda Lodahl om Soft boys. Konfront.dk, 2023-04-21).

 

Bibliografi

Digte

Lodahl, Mads Ananda: Deler blod med myg.
Solidaritet, 2017.

Essays

Lodahl, Mads Ananda: Upassende Opførsel - 100.000 ord imod Den Heteroseksuelle Verdensorden.
Solidaritet, 2018.

Roman

Lodahl, Mads Ananda: Sauna.
Gyldendal, 2021.
Lodahl, Mads Ananda:
Romeo & Julian. Gyldendal, 2023. (Shakespeare genfortalt).

Noveller

Lodahl, Mads Ananda:
Soft boys. Gyldendal, 2023.

Om forfatterskabet

Eskildsen, Marianne R.: Forfatter drømmer om at få lov til at være i fred.
Herning Folkeblad, 2023-04-05.

Web

Mads Ananda Lodahl.
Bogselskabet. 2021-09-15.