Sauna

Citat
”(...), men jeg ville ikke giftes med ham. Gift var noget, man tog for ikke at blive det. Det var bøssers triste selvmord for at undgå det arrangerede, heteroseksuelle tvangsægteskab. Det, vi havde, var bedre end noget, der kunne laves papir på. Det kunne ikke stå oprejst i en kirke. Det var for stort.”
”Sauna”, s. 67.

Mads Ananda Lodahls debutroman ”Sauna” (2021) er en kærlighedshistorie, der handler om transfyren William og jeg-fortælleren Johans hovedkuldse forelskelse. Det hele begynder i saunaklubben Adonis, hvor Johan arbejder. Saunaen er for mænd, der har sex med mænd, og en dag kommer William som gæst. Det bliver begyndelsen på en vild og magisk forelskelse. Sammen ser de zombiefilm, tager på scooterture, drikker masser af te, laver graffiti med sølvfarvet spraymaling og har en masse sex.

39064766

De nyder hinanden uden at fængsle forelskelsen i heteronormative lænker. Langsomt folder den generte William sig ud, mens han kæmper for retten til en brystoperation og fortsat at kunne tage hormoner. Han deltager i gruppemøder med andre transpersoner og finder styrke og genkendelse i fællesskabet. Johan støtter ham, så godt han kan, men bliver efterhånden mere og mere optaget af det politiske aspekt af kønsidentitet, seksualitet og minoriteter. Johan mener f.eks., at homovielser er en falliterklæring og udtryk for en leflen for de heteroseksuelles normer, og han ville ønske, at William kunne acceptere sig selv, som han er og gøre op med den binære kønsopfattelse. I takt med at hans holdninger radikaliseres, skubber han William fra sig, og trods deres forholds frihed og åbenhed undslipper de ikke et knust hjerte.

Tematisk kredser romanen om forelskelse, ungdom, køn og seksualitet, og forfatteren kaster et nuanceret blik på både sexklubber, mænds sex med hinanden og LGBT+-miljøet. Lodahl skriver indsigtsfuldt, direkte og følsomt om et miljø, de fleste har et sparsomt kenskab til, og både romanens dialog og stedsbeskrivelser er veloplagte og troværdige. Natur og krop skrives frem i et poetisk, følsomt sprog, hvor især transkroppen får en særlig plads.

”Sauna” er den første roman på dansk med en transkønnet hovedkarakter, og den er det, Lodahl i et interview kalder en fubu-bog - for us by us. (Mads Høyer Hansen: Forfatter Mads Ananda Lodahl: Verden har manglet en forelsket knaldroman om saunasex og bøssekærlighed. Heartbeats, 2021-05-25.) Det vil sige en roman, der er skrevet især til dem, der kan spejle sig i romanens karakterer og miljøer. Forfatteren udstreger dog, at bogen selvfølgelig også er til ”alle mulige såkaldte normale mennesker”.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Sauna"