Genrer og tematikker

Mads Ananda Lodahl har skrevet både digte, essays, noveller og en roman, og et gennemgående træk i forfatterskabet er, at historierne kredser om drenge og mandekarakterer, der føler sig lidt off i forhold til andre. Besjæling af naturen løber også som en rød tråd i Lodahls forfatterskab, hvor hovedpersonen Johan i debutromanen ”Sauna” helt konkret drømmer om at smelte sammen med den og har sex med et træ.

”Sauna” er overvejende realistisk, mens novellerne i ”Soft boys” indeholder flere magiske elementer, der gør dem næsten symbolske. Fælles for bøgerne er karakterernes troværdighed. Lodahl skriver dem frem, så de går lige i hjertet på en som læser.

Tematisk kredser Lodahl om emner som kønsidentitet, kærlighed, kønsroller, følsomhed, ensomhed, sorg, normalitet, ungdom og seksualitet. I ”Sauna” kæmper Johan og William for både deres kærlighed og frihed til at være, som de er, på trods af samfundets undertrykkende strukturer. Det er især den kønspolitiske og seksuelle frihed, der kredses om, mens det i novellesamlingen ”Soft boys” mere bredt handler om kampen for at få en plads, selvom man er anderledes. Men selvom Lodahl skriver om at gøre op med kategorier og sprænge rammer i samfundet, er hans bøger ikke aktivistiske projekter. De leverer ikke krystalklare holdninger, som læseren skal overbevises om, men skaber snarere rum, som man som læser kan spejle sig i – især dem, der tilhører marginaliserede grupper og sjældent bliver repræsenteret i litteraturen.

Sex er også en væsentlig tematik i Lodahls forfatterskab, især i debutromanen ”Sauna”, hvor sex ikke kun eksisterer som et sprog mellem par, men også er en måde at få venner på og udfordre sig selv. Mads Ananda Lodahl forklarer betydningen af sex således: ”Det er ligesom et meget stort sprog, noget man kan bruge til mange ting. Det er for eksempel også bare en hobby, ligesom man kan bygge puslespil eller samle på frimærker. Altså noget man går op i, og så finder man nogen – ”hey, laver du også det der, fedt nok, skal vi ikke gøre det sammen en dag?” - du ved fuldstændig på samme præmisser som andre hobbyer.” (Jo Carlsen: Han savnede romaner om transkønnede og skrev en selv. Jyllands-Posten, 2021-06-24).

SE OGSÅ VORES TEMA: Køn og identitet