Aktuelt værk: Soft boys

Citat
”Jeg har læst, at vand har hukommelse. Hvis for eksempel onde mennesker eller skræmte dyr bader i en flod, vil frygten og ondskaben indlejre sig i flodens vandmolekyler igennem en slags energi eller vibration.”
”Soft boys”, s. 13.

Ti noveller som handler om outsiderdrenge, pubertet og overgange, og hylder både det fantastiske i litteraturen og mystiske i naturen.

”Soft boys” fra 2023 er Mads Ananda Lodahls anden litterære udgivelse og hans første novellesamling. Den består af ti noveller, der alle har en følsom teenagedreng som jegfortæller. Drengene bor i den samme fiktive landsby, de er anderledes og opfattes som særlinge. De står uden for fællesskabet – i skolen, i familien eller i landsbyen og kæmper alene med forskellige udfordringer. I hvert fald i begyndelsen af historierne. Fælles for alle ti noveller er nemlig også, at noget udefra kommer og hjælper fortællerne. Hjælpen kommer fra meget overraskende kanter og består i alt lige fra ufoer og Justin Bieber til forkølelsessår og en fritidsdykker.

135589985

Sidstnævnte optræder i novellen ”Night Fishing”, hvor en teenagedreng fisker med sin stedfar om natten i landsbyens sø. Stedfaren er en ubehagelig, truende mand, som, jegfortælleren instinktivt ved, ikke vil ham det godt. Hver gang de fisker, ser drengen et lys under vandet, og det skræmmer ham. En aften nævner drengen igen lyset for stedfaren. Det gør stedfaren så rasende, at han slår drengen, men anden gang han vil slå, dukker en fritidsdykker op af søen. Lyset kommer fra hans projektør, og fritidsdykkeren redder drengen fra slaget og muligvis også fra at miste livet.

Det greb går igen i alle novellerne: En form for mirakel indtræffer, og det redder hovedpersonen. Miraklerne giver drengene oprejsning og tilfører fortællingerne en retfærdighed.

Novellerne tematiserer både skolens og det lille samfunds brutalitet over for dem, der er anderledes, men hylder samtidig det sære og følsomme. Det plotstyrede i fortællestilen er centralt i hele novellesamlingen, men gengivelsen af drengenes følsomhed vidner om både stort kendskab og stor kærlighed til karaktererne.

”Soft boys” handler om outsiderdrenge, pubertet og overgange, og hylder både det fantastiske i litteraturen og mystiske i naturen.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Soft boys"