Al den luft, der omgiver os

Citat
”Jeg ved ikke, hvad mit hjerte vejer. Heller ikke Karins eller min fars hjerte. Eller Livias. I rapporten over den retsmedicinske undersøgelse af Mikaels krop læser jeg, at hans hjerte vejede 310 gram.”
”Al den luft, der omgiver os”, s. 161.

I ”All den luft som omger oss”, 2019 (”Al den luft, der omgiver os”, 2020) fortsætter Tom Malmquist det selvbiografiske afsæt. Denne roman påbegyndte han, mens hans kæreste Karin var gravid, og inden hun døde, lovede han hende at gøre den færdig. Det har han gjort, og romanen skildrer, hvordan Tom arbejder på romanen op til Karins død og siden vender tilbage til den nogle år efter.

Da Tom var 13 år, blev en voksen mand slået brutalt ihjel i en grotte tæt på Toms hjem. Det bestialske drab gjorde stort indtryk på den følsomme teenager, der pludselig oplevede døden tæt på. Da han som voksen åbner en kasse med glas fra sin mors loft, er glassene pakket ind i aviser fra den sommer, manden døde, og en stædig iver efter at efterforske det uopklarede mord sætter Tom på en næsten frenetisk jagt efter sandheden og en opklaring. Han kontakter vidner, politifolk, retsmedicinere, og som en anden privatdetektiv forsøger han både at opklare mordet og forstå Mikael K, den myrdede, som Tom får et tættere og tættere forhold til gennem researcharbejdet.

47785243

Romanen skildrer både Toms barndom, der er præget af et længselsfuldt ønske om at blive set af sin far, tiden med Karin og tiden med datteren Livia, der nu går i børnehave i Stockholm. Iblandet den personlige historie er der uddrag fra retsrapporter, vidneudsagn og samtaler med Mikael K’s familie og venner. Jo længere Tom kommer i sin søgen efter hemmeligheden om Mikael K, jo nærmere kommer han forholdet til sin egen far og sin egen historie. På Mikael K’s sofabord lå en bog om selvmord, og det viser sig, at Tom har den samme bog i sin bogreol. Det leder ham frem til fortællingen om sit eget ungdommelige selvmordsforsøg.

Det billede, der tegner sig af den dræbte, er af en usikker, homoseksuel postsorterer med en belastet barndom bag sig. Et ensomt og søgende menneske, der søgte kærligheden uden at finde den og derfor måske valgte døden. ”Al den luft, der omgiver os” afdækker nænsomt, hvad ensomhed kan gøre ved et menneske, og hvordan et samfund håndterer dem, der måske falder lidt udenfor normalen. Forskellige maskulinitetsbegreber kan komme til at stå i vejen for at have en sund og tillidsfuld relation, som det ses i forholdet mellem Tom og hans far. I et detaljenært og ukunstlet sprog skriver Malmquist sympatisk om eksistentielle temaer som dødsdrift, seksualitet og ensomhed.