Baggrund

Citat
”Patienten får asystoli klokken 05.52, fortsat stigende kalium, laktatet ligger stadig på otteogtyve, ECMO er uforandret med 5.500 omdrejninger pr. minut, blodflow 5,1 liter, udsigterne til fortsat liv bedømmes som ikke eksisterende, og jeg vælger at slukke respiratoren og ECMO. Der bliver stille på stuen, der kommer ikke længere lyde fra noget. Nygren kigger på klokken og tilføjer: Patienten går ad mortem 06.31.”
”I hvert øjeblik er vi stadig i live”, s. 89.

Tom Malmquist er født i 1978 i Stockholm-forstaden Huddinge. I sine ungdomsår var han en yderst talentfuld ishockeyspiller, og ikke mindst Tom Malmquists far, der var sportsjournalist, havde store forventninger til teenageren. Men da Tom Malmquist blev 16 år, fik han nok af den rå maskuline kultur, der råder inden for ishockey, og han besluttede sig for at stoppe med ishockey og i stedet skrive digte og spille guitar. Han har udgivet digte i de svenske litterære tidsskrifter OEI og Lyrikvännen, og i 2007 udgav han sin første digtsamling ”Sudden death”, der foregår i et heftigt sportsmiljø og blandt andet handler om mandlighed, idealer og ishockey. Den blev i 2009 fulgt op af digtsamlingen ”Fadersmjölken”, der også udforsker moderne mandlighed. Ved siden af sit forfattervirke spiller Tom Malmquist musik og udgav i 2007 albummet ”Fish in a tear”. Han har læst litteraturvidenskab, idehistorie og filosofi og har arbejdet som kulturjournalist for en række svenske aviser.

Tom Malmquist fik et internationalt gennembrud med debutromanen ”I hvert øjeblik er vi stadig i live” fra 2015, der omhandler den periode i hans eget liv, hvor hans gravide kæreste Karin fik akut leukæmi og døde, mens deres for tidligt fødte datter lå på neonatalafdelingen. Om at vælge at skrive en roman om det fortæller han i et interview med Information, at: ”Det reddede mig, at jeg på en måde kunne skabe noget meningsfuldt i det meningsløse,” og at den følelse af kontrol, skrivningen afstedkom, også var forbundet med nydelse: ”Gennem kunsten kan man jo gøre sådan et chok som død eller smerte til noget nydelsesfuldt. Det var en nydelse at føle, at jeg kunne skrive og formulere det, så det blev stærkt.” (Johanne Liva Ehler Molin: Sorgen er en melodi, der aldrig hører op. Information, 2017-03-25). Debutromanen er oversat til over tyve sprog og er sat op som teaterstykke.

Tom Malmquist var midt i skrivningen af den roman, der skulle blive til ”Al den luft, der omgiver os”, da hans kæreste Karin blev syg og døde. Han gav hende det løfte, at han ville gøre romanen færdig. Det blev den også, men først et par år efter debutromanen.

Forfatteren har en datter og er bosat i Stockholm, hvor han danner par med den svenske forfatter Carolina Setterwall.