Baggrund

Citat
”Den ternede ninjadukke sad i fodenden af Askes seng med sit lille sværd i hånden. De sorte øjne skinnede næsten levende, og Aske fik gåsehud i nakken. Hvordan fanden? Havde han selv lagt den over i sengen uden at kunne huske det?”

”Ternet Ninja”, s. 64.

Anders Matthesen er født den 6. juli 1975 på Østerbro i København. Da Anders Matthesen var seks år gammel, blev hans forældre skilt, og både moren og faren fandt efterfølgende en lejlighed på Frederiksberg. Som 8-årig flyttede Anders Matthesen i rækkehus med sin mor og storebror i Albertslund på den københavnske vestegn.

Om sin opvækst i Albertslund fortæller Anders Matthesen: ”Min far og mor blev skilt, og så flyttede jeg derud med min mor, da jeg var otte. Pludselig kunne man cykle og gå rundt på stier, og der var skov og kaniner og bålfester. Det var virkelig værdifuldt for mig at vokse op dér. Når man fylder femten, bliver det så lidt mere barsk.” (Kristian Ditlev Jensen: Manden bag Anden. Filmmagasinet EKKO, 2009-05-14).

Som 12-årig begyndte han sammen med sin bror og en ven at lave musik i gruppen Human Beat Boys. Selv kaldte han sig for DJ AND, og i 1991 vandt han Danmarksmesterskaberne i rap. I 1993 stillede han på sin mors opfordring op til Danmarksmesterskaberne i standup. Standup var på det tidspunkt noget helt nyt i Danmark. Uden det store kendskab til genren gav Anders Matthesen det et skud og endte på en andenplads. Fra da af blev musikken lagt på hylden, og i de følgende år kæmpede Anders Matthesen for at etablere sig på den danske standup scene.

Selv siger Anders Matthesen om mødet med standuppen: Musikken gled helt i baggrunden, da jeg kastede mig over det. Jeg regnede med, at jeg kunne blive god til det. Og formen passede mig godt, fordi det var enearbejde. Med musik øver man med et band til bestemte tider. Med stand-up kunne jeg sidde oppe hele natten og skrive jokes og få dem afprøvet allerede næste dag. Kontant afregning med det samme: Hvis de var sjove, grinede folk.” (Nanna Kathrine Kristensen: En anden Anden. Berlingske, 2003-05-17).

Siden er Anders Matthesen blevet en af Danmarks mest populære komikere. Ved siden af standuppen har han skrevet manuskripter, instrueret og spillet med i flere film. I 2016 debuterede Anders Matthesen som skønlitterær forfatter med bogen ”Ternet Ninja”.

Anders Matthesen er bosiddende på Frederiksberg og har sammen med sin kone en søn.