Den farlige alder

Citat
”Der er et uophæveligt Fjendskab mellem Kønnene. Man pynter derpaa, fordi Livet skal leves, fordi det er nemt og bekvemt, men Fjendskabet er der.”

”Den farlige alder”, s. 39.

”Den farlige alder” (1910) blev Karin Michaëlis’ første rigtige bestseller – og solgte bl.a. 500.000 eksemplarer på seks uger, da den tyske oversættelse lå klar. Historien om den 42-årige Elsie Lindtner, der går fra sin mand Rickardt og flytter ud i en hvid villa i en øde egn, er fortalt gennem dagbogsnotater om det nye ensomme liv og breve til bl.a. en kusine, veninde og eksmanden. Her får læseren indblik i den modne kvindes tanker i en historisk brydningstid. I 1910 havde danske kvinder endnu ikke stemmeret, og det var forventet, at de skulle rette sig efter deres mands luner og ikke selv give udtryk for deres lyster. Karin Michaëlis’ hovedperson Elsie Lindtner er et opgør med den tankegang. I et brev råder hun sin veninde til at tage sig en elsker efter mandens død, men ikke tage ham med ind i det hus, hvor hun bor i. Veninden er indlagt med dårlige nerver, men Elsie skælder hende næsten ud og råder hende – uden at fordømme hende – til at følge sin natur som ’skøge’.

53156851

Selv skrev Karin Michaëlis mange breve i sit personlige liv, og bl.a. brevromanen ”Kvindehjærter” (1910) bygger på en autentisk brevveksling mellem den nyligt fraskilte skuespillerinde Betty Nansen og Karin Michaëlis selv. Romanen udkom anonymt, men det rygtedes hurtigt, at forfatteren bag var Karin Michaëlis – der beundrede Betty Nansens eksmand, Gyldendal-direktøren Peter Nansen, meget højt.

Elsie Lindtner er både en tragisk figur og en stor selviscenesætter, og bogen vrimler med viljestærke, reflekterede, bekymrede og begærlige kvinder med et væld af modsatrettede følelser – og de er ikke nødvendigvis unge og smukke alle sammen.

”Den farlige alder” er et psykologisk portræt af en vaklende kvinde og indeholder mange ideer, der må anskues som en tidlig feminisme og et opgør med en klassisk patriarkalsk tankegang, og i sin samtid var ”Den farlige alder” da også betegnet som en skandaleroman. To år efter kom fortsættelsen ”Elsie Lindtner”, hvor Elsie rejser ud i verden med stuepigen Jeanne. Selv har Karin Michaëlis i essayet ”Hvordan man skriver en bog” skrevet, at bogen aldrig stod hendes hjerte nær.